Ce se ascunde după crima de la „Galaxy”?
Deşi ideea că Ion Şoltoianu l-ar fi împuşcat pe fostul poliţist Ion Stratulat din cauza unor conflicte economice care ţin de grupul de firme „Elat” este doar o versiune a urmăririi penale, legătura sportivului cu acest grup este certă. Pe de o parte, luptătorul este preşedinte al Clubului de Mix Fight „Elat”. Pe de altă parte, după crima din 19 septembrie de la „Galaxy”, la telefoanele de la „Elat” nu mai răspunde nimeni. Rămâne în picioare, însă, şi versiunea „Universalbank” de unde, nu se ştie de ce, înainte de omor au dispărut toţi şefii, iar cei rămaşi se eschivează să discute cu jurnaliştii.
Versiunea „Elat”. De ce telefoanele tac?
Este prima versiune, apărută după crima de la terasa „Galaxy”, care presupune că Şoltoianu ar fi intrat în disensiuni cu Stratulat din cauză că acela ar fi cerut o cotă-parte mai mare din capitalul social al firmelor „Elat”. Pentru a afla opinia patronilor de la „Elat” în această privinţă, săptămâna aceasta am sunat zi de zi la telefoanele firmelor din acest grup – atât la cele afişate pe site-ul www.elat.md, cât şi la cele oferite de „Moldtelecom”.
Nu ne-a răspuns nimeni, ca şi cum întregul grup „Elat” ar fi plecat in corpore în concediu sau ar fi dispărut de pe faţa pământului… Admitem că a fost şi o întâmplare, dar ne-a atras atenţia încă un detaliu: marţi şi miercuri, site-ul oficial al „Elat”-ului a fost blocat pe parcursul zilei, fiind disponibil numai seara. Luni, l-am contactat la telefonul mobil şi pe Leonid Volneanschi, preşedintele grupului de firme „Elat”, dar nici el nu ne-a răspuns la telefon. Marţi şi miercuri, telefonul său era deja deconectat. Ieri nu ne-a răspuns din nou la apeluri. La fel, nu ne-au răspuns nici alte persoane responsabile din firmele „Elat”, deşi le-am contactat de nenumărate ori. Această tăcere – la prima vedere, suspectă – a fost spartă de un apropiat al lui Volneanschi, care ne-a spus doar atât: „Îl cunosc pe Volneanschi, îl cunosc pe Şoltoianu, îi cunosc pe mulţi, dar nu ştiu nimic despre omorul lui Stratulat. Şi, vă spun sincer, chiar să fi ştiut, nu mi-aş fi exprimat dorinţa să comunic ceva cuiva”. Întrebat dacă, într-adevăr, Ion Stratulat, care deţinea 25% din cota-parte a firmei „Elat-Rentservice”, şi-ar fi dorit să deţină controlul asupra întregului Centru comercial „Elat”, precum se vehiculează, aceeaşi sursă a precizat: „Din spusele dlui Volneanschi, aşa ceva n-a existat. Stratulat avea ceea ce avea şi n-am auzit să fi dorit mai mult”. Menţionăm că Ion Şoltoianu deţine funcţia de preşedinte al Clubului de Mix Fight „Elat”, însă prin culoare se vorbeşte că, de fapt, proteja toate firmele din această reţea.
Versiunea „Universalbank”. Unde a dispărut preşedintele?
Este a doua posibilă versiune, despre care ne-au informat surse importante din instituţiile de drept. Se presupune că unul – Şoltoianu sau Stratulat – l-ar fi protejat pe preşedintele Consiliului de administrare al băncii, Gherman Gorbunţov, pe când celălalt – iarăşi Şoltoianu sau Stratulat – i-ar fi susţinut pe noii acţionari de la „Universalbank”, reprezentaţi de Rinat Usatîi. La mijloc ar fi fost scandaloasa tranzacţie cu cele 78% din acţiunile băncii, efectuată la finele acestei veri şi apreciată de Gorbunţov ca un atac de tip raider. Menţionăm că unele voci susţin că Usatîi ar fi unul dintre consilierii premierului Filat la Moscova şi ar fi avut relaţii apropiate cu ex-deputatul AMN Veaceslav Platon. Cât despre Gorbunţov, presa rusă scrie că este o persoană foarte dubioasă, care a spălat sume uriaşe de bani în Rusia şi, ca să nu fie arestat, a fugit în Moldova, unde şi-ar fi „cumpărat” cetăţenia RM.
Cu circa o săptămână înainte de omorul lui Stratulat, Gorbunţov urma să fie audiat de Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Însă el, deşi se declara victimă, a plecat din ţară. Unele mass-media ruseşti presupun că nici nu se va mai întoarce… Şi la „Universalbank” am sunat toată săptămâna, dar, în afară de secretară, n-am putut să vorbim cu altcineva. Secretara ne-a spus că Gorbunţov nu este la serviciu, dar că ea nu ştie dacă el s-a mai întors în RM. N-am găsit-o nici pe Oxana Demidevschi, preşedinta băncii, despre care secretara ne-a spus că se află în concediu din data de 15 septembrie (adică, doar cu patru zile înainte de crimă). Secretara ne-a mai spus că, dintre adjuncţi, este la serviciu doar dna Eugenia Radu, dar s-a grăbit să ne asigure că nici aceasta nu ştie dacă dl Gorbunţov se află în ţară. Am rugat să vorbim cu dna Radu şi ni s-a spus că este la masă. Din jumătate în jumătate de oră am sunat o zi întreagă, ca aceeaşi secretară să ne spună sau că dna Radu nu este, sau că e ocupată. Le-am lăsat telefonul nostru şi secretara ne-a asigurat că ne va suna neapărat, dar au trecut trei zile şi nici pomeneală. La apelurile noastre am primit aceleaşi răspunsuri: „nu e”, „e ocupată” sau „vom reveni”. Situaţia descrisă nu confirmă, desigur, vreo legătură între cele întâmplate la bancă şi crima de la „Galaxy”, însă, totuşi, dacă ancheta lucrează şi cu versiunea „Universalbank”, aceste detalii trezesc unele semne de întrebare…
Versiunea „Basarab”. Stratulat l-a ameninţat cu moartea
Reprezentanţi ai MAI, care au lucrat la dosarul omorului omului de afaceri Igor Basarab din 21 ianuarie 2010, nu exclud că crima de la „Galaxy” ar fi putut să se producă şi din cauza acelui asasinat. Ei confirmă că Ion Şoltoianu avea misiunea de a asigura paza lui Basarab şi că Stratulat ar fi fost, la început, suspectul principal în acest caz. Aceleaşi surse ne-au comunicat că, în dosar, există descifrări ale convorbirilor telefonice dintre Stratulat şi Basarab înainte de asasinat, în care fostul poliţist îl ameninţa cu moartea pe omul de afaceri, în cazul în care nu-i va restitui o datorie. Chiar şi portretul-robot al ucigaşului, făcut la acea vreme de MAI, are unele asemănări cu fotografia lui Stratulat… Dacă admitem că versiunea respectivă este valabilă, nu-i exclus că Şoltoianu şi Stratulat ar fi avut de împărţit şi nişte bani, pentru că o simplă răzbunare pare a fi un motiv nesemnificativ…
Omor intenţionat sau legitimă apărare?
Petru Ursu, avocatul lui Ion Şoltoianu în „dosarul Stratulat”, l-a apărat pe sportiv şi în 2003, când acesta l-a împuşcat din aceeaşi armă, în circumstanţe asemănătoare, pe interlopul Djambat. Ca şi atunci, avocatul susţine că sportivul s-a aflat în legitimă apărare. Deşi arma lui Stratulat nici nu fusese scoasă din toc, proba principală pe care se bazează Petru Ursu este declaraţia MAI, precum că un glonţ din pistolul fostului poliţist era tras în ţeavă.
Potrivit ex-ministrului de Interne, Victor Catan, acest lucru nu este un argument că Stratulat ar fi pus viaţa lui Şoltoianu în pericol. „În asemenea cazuri, poliţiştii riscă realmente cu viaţa, încercând să se apere cu forţa fizică şi fără de armă. Însă dl Şoltoianu, fiind campion mondial la lupte, cred că putea uşor să-l imobilizeze pe Stratulat. Şi poliţiştii, când pleacă la unele misiuni, trag glonţul în ţeavă, dar asigură pistolul, ca să nu poată trage deodată. Dacă arma dlui Stratulat era asigurată şi el nici n-a scos-o din toc, nu cred că poate fi vorba de legitimă apărare – mai degrabă a fost un omor cu sânge rece…”, consideră fostul ministru. Luni, Petru Ursu a solicitat instanţei ca Şoltoianu să fie cercetat în stare de arest la domiciliu. Decizia urmează să fie luată zilele astea. La rândul lor, procurorii susţin că verifică mai multe versiuni ale cauzei omorului, inclusiv cele menţionate de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!