Bună Dimineața

Ce se întâmplă la Banca de Economii, domnule Filat?

Urmăresc atent discuțiile din presă, cunosc opinia oamenilor simpli la acest subiect, iar cele ce urmează mai jos sunt anume expresia îngrijorărilor și nedumeririlor acestui cetățean simplu. Nu s-au stins încă ecourile războiului declanșat de accidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească, că iată, un nou scandal de proporţii, cu posibile consecințe dezastruoase, se conturează la orizont. Este vorba de devalizarea Băncii de Economii a Moldovei (BEM) de peste 1,1 miliarde lei.

Deşi despre problemele de la BEM se discută demult, bomba a explodat săptămâna trecută, când a ieşit la iveală proiectul raportului FMI privind criza de la BEM. Potrivit raportului, instituţia a ajuns în stare critică după ce a acordat credite neperformante în valoare de 1,1 miliarde lei. În proiectul dat, FMI le sugerează autorităților să ia măsuri, până la 31 martie 2013, pentru a evita intrarea în faliment a BEM. Printre măsuri figurează și o injecţie de capital în valoare de cel puţin o jumătate de miliard de lei.

Până acum nimeni nu a venit cu o explicaţie pe înțelesul tuturor, ce-i cu acest raport și ce se întâmplă la BEM? Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, declară că a primit raportul cu 2 săptămâni în urmă și că l-a expediat ministrului Economiei, ministrului Finanțelor și secretarului general al guvernului. (Secretarul general al guvernului, Victor Bodiu, este concomitent și preşedinte al Consiliului de administraţie al BEM). Fiind rugat la o emisiune TV să comenteze raportul FMI, premierul Filat a declarat că nu știe și nu a văzut acest raport. Nu insinuez că Vlad Filat ar spune minciuni. Pot admite că ministrul de Finanţe, liberal-democratul V. Negruță, și secretarul general al guvernului, liberal-democratul Victor Bodiu, au ascuns de premier raportul despre dezastrul de la BEM, lăsându-l să se concentreze asupra scandalului legat de vânătoarea din Pădurea Domnească, despre care premierul tot din presă a aflat. Faptul în sine mi se pare grav: ce se întâmplă în țara asta, ce fel de guvern și miniștri avem, ce fel de prim-ministru avem, cum controlează el activitatea miniștrilor dacă despre lucruri vitale, care țin de securitatea statului, premierul află din presă? (Un detaliu interesant în contextul discutat: despre atacuri raider din vara anului 2011 și despre accidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească am aflat de la Sergiu Mocanu; despre pericolul de falimentare a celei mai mari Bănci din Moldova, unde sunt păstrate economiile a sute de mii de oameni, aflăm de la consilierul comunist V. Gurău; despre faptul că mai multe persoane își retrag banii de la BEM, aflăm de la ex-membru PLDM, Fiodor Ghelici. De ce nu de la organele guvernamentale abilitate, întreținute din impozitele noastre?).

Mai există o nelămurire. Nu am uitat cu cât avânt s-a angajat premierul în vara anului 2011 în apărarea de raideri a acţionarilor olandezi și slovaci de la Moldova Agroindbank. Mi se pare straniu că în cazul BEM, de funcţionalitatea căreia premierul este obligat, din oficiu, să aibă grijă – a fost devalizată de peste 1.1 miliarde lei! – reacția lui a fost incredibil de placidă. De asemenea, ni se pare ciudat faptul că premierul V. Filat care și-a asumat riscul de a vota cu comuniştii demiterea fostului director SIS și care a gestionat un scandal grandios care a culminat cu demisia procurorului general V. Zubco, l-a tolerat atâta timp pe fostul preşedinte al BEM Grigori Gacichevici.

Și încă o precizare, în context: mi se par lipsite de sens încercările unora de a muta piatra responsabilității de pe umerii lui Filat pe ale fostului preşedinte al BEM Grigori Gacichevici sau pe ale ministrului de Finanţe, V. Negruță, secretarului general al guvernului,V. Bodiu sau ai guvernatorului Băncii Naționale D. Drăguțanu. Toţi ştiu că deciziile în această țară le ia Filat, și nu altcineva. Prin urmare, eschivarea de la gestionarea acestei crize de către premierul Filat este tratată de către oameni ca o slăbiciune a statului și un semnal că situaţia scapă de sub control.

Filat, care s-a „aprins” și a susţinut, înflăcărat, zeci de briefing-uri și conferinţe de presă pentru a se da cu părerea despre raideri, judecători-vânduți, procurori-vânători, asumări, păpușari, duşmani de clasă și „presa de partid”, nu a „luat foc” în problema BEM. Nu mă voi lansa în speculaţii, vizavi de motivul atitudinii stranii a premierului Filat în chestiunea BEM. Nu voi comenta nici opiniile unora că tăcerea suspectă a premierului, la fel ca și tolerarea pe parcursul ultimilor trei ani a devalizării BEM, nu sunt întâmplătoare și au scopuri bine determinate. În cazul dat, pentru cetăţeanul simplu, nu dedesubturile politice ale cazului sunt importante. Banca de Economii nu este o bancă oarecare, ci o bancă a oamenilor cu venituri mici și medii, prăbuşirea căreia îi va afecta pe toţi, indiferent de culoarea politică. Să nu uităm că în memoria colectivă mai este vie tragedia de acum două decenii când sute de mii de cetăţeni și-au pierdut banii tot la această bancă, și tot din cauza statului. Pentru a preveni panica, oamenii trebuie să audă o explicaţie clară a conducerii țării și un angajament ferm al statului de a garanta toate obligaţiunile BEM față de deponenţi. Dacă nu vrem să ajungem să vedem cozi și mitinguri la BEM pentru retragerea banilor este necesară intervenţia publică a șefului guvernului. Azi, numai el poate calma spiritele.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *