Actualitate

Ce trebuie să cunoaștem înainte de a cumpăra lapte?

Laptele are culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, nuanţă care se accentuează în cazul laptelui cu un conţinut sporit de grăsime… Alte nuanţe de culori ale laptelui (roz, albastru, roşu etc.) denotă fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că intenţionat s-a falsificat.
Gustul laptelui normal, proaspăt, este dulceag, iar în cazul pasteurizării sau fierberii capătă un gust specific de „fiert". Laptele mai poate avea gust sărat, amărui etc., care se datorează prezenţei unor bacterii, care au infectat laptele.

Mirosul laptelui este specific, plăcut, puţin pronunţat. Când laptele are un început de alterare, mirosul devine slab acrişor sau chiar neplăcut, când alterarea este avansată. Laptele absoarbe foarte uşor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis.
Laptele nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite aşa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecţii stafilococice şi streptococice etc.

consumator.gov.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *