Ce trebuie să ştii dacă vrei să returnezi un produs la un magazin online
Am discutat cu cei de la Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorului şi ne-au spus ce trebuie să urmărească un client atunci când achizţionează un produs dintr-un magazine online pentru a evita situaţiile neplăcute.
Conform prevederilor, consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanţă, în termen de 10 zile lucrătoare, fără penalităţi şi fără invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cădea în sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor.
Consumatorul trebuie să citească termenii şi condiţiile de funcţionare a magazinului online deoarece termenul de 10 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului), se prelungeşte la 90 de zile, în cazul în care comerciantul nu a menţionat expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.
Legea impune chiar şi forma în care magazinul trebuie să informeze consumatorul despre dreptul de returnare anticipată: "Consumatorul are dreptul să notifice în scris comerciantului că renunţă la cumpărare, fără penalităţi şi fără invocarea unui motiv, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea produsului sau, în cazul prestarilor de servicii, de la incheierea contractului", redactată cu caractere îngroşate. În cazul omiterii acestei clauze, produsul sau serviciul este considerat livrat fără cerere de comandă din partea consumatorului.
De la momentul returnării produsului, comerciantul are la dispoziţie 30 de zile pentru a returna banii. Cele 30 de zile încep să curgă de la data returnării produsului. Comerciantul nu poate solicita de la consumator cheltuielile aferente rambursării preţului.
Sursa: ecnomica.net
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!