Moldova

CEC este pregătită pentru aplicarea sistemului UNINOMINAL de vot

Reamintim că recent prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a iniţiat un proiect de lege care prevede alegerea deputaţilor prin vot uninominal.
 
„Cec nu se poate pronunţa pe marginea acestei iniţiative, însă CEC este un organ care aplica legea oricare ar fi ea. Va trebui doar să fim pregătiţi din punct de vedere organizaţional pentru aplicarea unui nou sistem electoral. Se propune o reformă complexă care va atrage după sine modificarea tuturor procedurilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi revizuirea tuturor regulamentelor şi instrucţiunilor CEC. Despre sistemul uninominal în sine nu pot să vă spun decât că el se aplică cu succes în mai multe ţări ale lumii inclusiv în Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Dacă se va implementa şi în Republica Moldova depinde de Legislativ.”, a declarat secretarul CEC.

Totodată, potrivit lui Volentir „Comisia de la Veneţia recomandă ca modificarea sistemului electoral să fie efectuată cu cel puţin 6 luni înainte de alegeri. În acest context este bine că iniţiativa prim-vicepreşedintelui Parlamentului de modificare a sistemului electoral vine la o distanta de 2 ani şi ceva de următoarele alegeri, timp în care societatea civilă, partidele politice şi cetăţenii pot să o discute şi să o înţeleagă”.

Reamintim că potrivit unui sondaj efectuat recent de către IMAS cetăţenii consideră că cea mai bună soluţie privind alegerea deputaţilor din Parlament ar fi votul uninominal. Astfel, 39 la sută dintre respondenţi doresc ca deputaţii să fie aleşi direct. Totodată, 20 la sută dintre ei optează pentru păstrarea actualului sistem de vot, iar 15 la sută doresc un sistem electoral mixt.
 
Sursa: 24h.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *