Cei mai mari ipocriți au sărbătorit libertatea cuvântului la Paris
Prim-ministrul Franței, Jean-Marc Ayrault, a spus că oamenii „vor deplânge dragostea lor pentru libertate”. Așa și a fost – oamenii au mărșăluit duminică pe străzile Parisului scandând cuvântul „libertate” ca răspuns la asasinarea caricaturiștilor, care erau cunoscuți pentru desenele lor provocatoare și cu o satiră exagerată.
Daniel Wichkam, un student la Școala de Economii din Londra, a enumerat 20 de lideri care au participat la marșul de solidarizare, având în spate mai multe acțiuni violente asupra principiului de libertate a cuvântului.
Daniel Wickham a anunțat pe contul său de Twitter, că mulți dintre cei 40 de lideri care au participat la demonstrația de la Paris, nu au cele mai bune rezultate în apărarea principiului libertății cuvântului care a fost atacat la începutul lunii ianuarie. Iată câțiva apărători a presei libere care au participat la mitingul de solidarizare de duminică.
Ministrul de externe al Egiptului Sameh Shoukry
Cei trei jurnaliști Al-Jazeera – Peter Greste, Mohamed Fahmy și Baher Mohamed au fost închiși timp de șapte ani pentru că au răspândit știri false și sprijineau un grup interzis – Frăția Musulmană. Deși cei trei au negat toate acuzațiile, la început acestui an, s-a hotărât rejudecarea dosarului. Organizația „Reporteri fără frontiere” au clasat Egiptul pe locul doi în lume pentru numărul de jurnaliști arestați. În prezent, în Egipt sunt închiși 16 jurnaliști, reprezentând 9% din totalul numărului de jurnaliști reținuți în întreaga lume.
Prim-ministrul Turciei Ahmet Davutoğlu
Turcia a ținut în închisoare aproape 50 de jurnaliști timp de doi ani. La moment sunt șapte jurnaliști în închisorile din Turcia, majoritatea dintre ei fiind învinuiți pentru propaganda în folosul partidele politice scoase în afara legii.
Prim-ministrul Marii Britanii –David Cameron
După ce ziarul The Guardian a publicat informații cu Edward Snowden despre spionajul și supravegherea cibernetică de către Agenția Națională de Securitatea a SUA și a omologului său britanic GCHQ, secretarul de cabinet Jeremy Heywood a spui redactorului șef The Guardian, Alan Rusbridger „Noi putem face aceste lucru atent sau punem aplica legea”. El a adăugat: „Foarte mulți oameni din conducerea țării cred că tu ar trebui să fii închis”. Conducerea a distrus hard disk-urile cu fișierele care conțineau informații compromițătoare și mai târziu l-au reținut pe partenerul lui, Greenwalds, pe aeroportul Heathrow și l-au supus unui interogatoriu despre atacurile de terorism.
Regele Abdullah al Iordaniei
Mudar Zahran este un scriitor Palestinian pentru The Jerusalem Post, care a și-a petrecut 15 ani în închisoare cu regim greu de muncă. Acesta a fost impus să scrie în timpul deținerii sale despre ideile regelui cu privire la puterea Israelului în lume. El a declarat că motivele acuzării lui au fost instigarea la ură și atacarea imaginei Iordaniei și imaginei unei națiuni întregi. Aceste declarații au fost făcute de către Mudar Zahran din Marea Britanie unde i-a fost acordat azil.
Prim-ministru Irlandei Enda Kenny
Proabil cel mai surprinzător în situația dată este situația Irlandei. Ea are adoptată legea blasfemiei din 2009 ca o infracțiune criminală. Deja un musulman a amenințat legea împotriva oricărei publicații Irlandeze care ar retipări caricaturile lui pe Charlie Hebod despre profetul Mohamed pe prima pagină. Blasfemia este pedepsită în Irlanda cu o amendă de până la 25 de mii de euro, dar sunt zvonuri că se va organiza un referendum pentru a aboli această lege. Blasfemia este definită de irlandezi ca „publicarea materialelor care sunt extrem de abuzive sau insultătoare în ceea ce privește aspectele sacre a oricărei religii”. Nu prea pare ca redactorii acestei legi să aibă timp pentru cei de la Charlie Hebdo.
Tradapatare: Lia Ciutac
Sursa: qz.com