Economie

Cel mai mare proiect din sectorul energetic: Energie şi biomasă în Moldova

Ilarion Popa, viceministru al Economiei: „Ne dorim dezvoltarea industriei energiei regenerabile”

„RM este un stat dependent de importurile de energie, iată de ce, diversificarea surselor energetice este o prioritate pentru Guvern. Mai multe studii au arătat că biomasa este cea mai viabilă şi uşor accesibilă sursă de producere a energiei în RM”, a declarat în cadrul şedinţei Ilarion Popa, viceministrul Economiei şi preşedinte al Consiliului Naţional al proiectului. Prezent la eveniment, Wolfgang Behrendt, şeful Secţiei Politică şi Economie din cadrul Delegaţiei UE în RM, a apreciat mult intenţia autorităţilor de a valorifica sursele regenerabile de energie, contribuind astfel la securitatea energetică a ţării noastre şi la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. „Strategia energetică a RM are obiective ambiţioase de a trece treptat la surse alternative de energie, astfel ca în anul 2020 să ajungă la un consum de 20% din surse regenerabile”, a precizat Wolfgang Behrendt.

500 de gospodării casnice şi 130 de instituţii sunt încălzite cu biomasă

Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova” îşi propune să sporească simţitor consumul de energie din biomasă în comunităţile rurale, care vor fi susţinute în iniţiativele de trecere la surse alternative de energie. Astfel, vor fi instalate sisteme termice pe bază de biomasă şi va fi încurajată dezvoltarea pieţelor locale de producere a energiei. Peste 130 de grădiniţe, şcoli, centre medicale, centre comunitare rurale şi alte instituţii publice vor fi încălzite cu energie produsă din deşeuri agricole, în special, din paie. De asemenea, cel puţin 500 de gospodării casnice din comunităţile rurale vor fi încurajate să instaleze sisteme termice moderne de biomasă, care le vor asigura energie termică, apă fierbinte şi spaţii pentru pregătirea bucatelor. Comunităţile beneficiare ale proiectului vor fi selectate în baza unor criterii prestabilite şi în cadrul unui proces competitiv şi transparent.

„Este cel mai mare proiect din sectorul energetic al RM, care a prins viaţă datorită interesului sporit al Guvernului şi sprijinului financiar al Uniunii Europene. PNUD Moldova este mândru de încrederea acordată şi-şi propune să creeze prin acest proiect modele ce vor fi replicate ulterior în multe alte localităţi din republică”, a declarat Matilda Dimovska, Reprezentant Rezident Adjunct al PNUD Moldova.
Proiectul „Energie şi Biomasă” va fi implementat în 2011-2014 şi are un buget total de 14,56 mln. euro, acordate de UE (14 mln. euro) şi PNUD (0,56 mln. euro).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *