Timpul Local

8 destinații spectaculoase din Moldova. Vei fi încântat de frumusețea acestora

Nu mai alege destinații turistice din străinătate, deoarece și Moldova ascunde locuri misterioase și minunate.

Astăzi îți arătăm cele mai impresionante locuri turistice din Republica Moldova pe care neapărat trebuie să le descoperi, în cazul în care încă nu ai făcut-o:

1. Lacul de acumulare Dubăsari

Lacul de acumulare de la Dubăsari este unul din cele mai mari lacuri din Moldova, a fost creat când s-a construit barajul hidrocentralei de lângă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955. Lungimea totală a lacului de acumulare este de 128 km – de la oraşul Camenca până la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m și o adâncime medie de cca 7,2 m. Tot acest teritoriu este foarte frumos în orice perioadă a anului. Malurile abrupte, stâncoase ale lacului de acumulare sunt pitoreşti, mai ales lângă satele Holercani, Molovata, Marcăuți, Cocieri.

2. Rezervația peisagistică Țipova Horodiște

Rezervaţia este situată pe malul drept foarte intersectat al fluviului Nistru, între satele Horodişte şi Ţipova pe o suprafaţă de 306 ha. Râuleţul Ţîpova printr-un număr mare de izvor formează numeroase cascade, care bucură ochiul vizitatorului. Totodată în cadrul rezervației poți vizita și Mănăstirea Rupestră amplasată pe un mal abrupt la o înălțime de 100 de metri față de nivelul apei râului Nistru.

3.Peștera Emil Racoviță

Peștera „Zolushka” sau „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova și a 26-a cea mai lungă peșteră în lume. Este recunoscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din lume. Singura intrare în peșteră se află pe teritoriul Republicii Moldova, în apropierea satului Criva, raionul Briceni. Peștera este caracterizată prin prezența unor săli grandioase. În golurile carstice ale peșterii se află peste 20 de lacuri, cu adâncimea nu mai mare de 2 m și temperatura constantă de 8-11°C. Sunt prezente și „fântâni” naturale cu adâncimea de 16-20 m.

4. Hidrocentrala din Dubăsari

Și nu contează că Transnistria încă nu a deschis granițele. Totuși și acolo sunt locuri frumoase pe care nu trebuie să eziți. Și mai exact Dubăsari este locul pe care o să-l descoperi acolo.

Principala atracție a acestui oraș este desigur faimoasa centrală hidroelectrică. Privind această construcție monumentală îți face inima să tresară și să fluture. Acolo poți face o plimbare, aduna scoici și admira corăbii.

5. Valea „o sută de movile”

Suta de Movile este o arie protejată din apropierea Prutului, amplasată în raionul Rîșcani, între satele Braniște și Avrămeni. Din denumirea „O sută de movile“ putem trage concluzia că ele sunt 100, dar în realitate, potrivit unor estimări, numărul acestora este mult mai mare (peste 3500), fiecare având înălțimi diferite.

Valea celor o sută de movile face parte din rezervația științifică „Pădurea Domnească“ și din lista zonelor ocrotite.

6. Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”

Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” a fost ridicat pe malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km distanță de Chișinău. Acest loc este amenajat în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944. O excursie în acest loc, evocă în egală măsură istoria și natura.

7. Parcul Țaul

Aproximativ la 200 km de Chişinău, la Nord în centrul satului Țaul din raionul Donduşeni se află cel mai mare parc din Moldova.

El a fost creat la începutul secolului al XX-lea. Parcul este una dintre cele mai reuşite creaţii ale arhitectului peisagist cunoscut I. Vladislavskii-Podalko. Dintre parcurile Republicii Moldova, parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină, aproximativ 150 de specii.

8. Buncărul sovietic din satul Olișcani

Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcții de pe teritoriul Republicii Moldova. Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *