CSI / RusiaMoldova

Cele mai slabe trupe rusești se află în Republica Moldova, afirmă o analistă de la RAND Corporation

Trupele rusești aflate pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea separatistă Transnistria sunt cele mai puțin capabile din armata rusă, afirmă analista Dara Massicot de la RAND Corporation, unul dintre cele mai mari think tank-uri specializate pe probleme militare și securitate din lume.

Potrivit unor comentarii făcute de Massicot la un eveniment organizat la Universitatea Georgetown din Washington DC și citate de Insider, forțele rusești din Transnistria sunt probabil „fără exagerare cele mai puțin capabile din armata rusă”, transmite Hotnews.

De asemenea, Massicot a subliniat că trupele rusești de pe teritoriul Republicii Moldova sunt „izolate”, că „echipamentul lor nu este grozav” și că „au o putere de luptă foarte mică”.

Atât Rusia și propaganda de la Moscova, cât și separatiștii pro-ruși din Transnistria, au încercat în mod repetat să agite spiritele în regiune după declanșarea invaziei în Ucraina anul trecut. Tentative asemănătoare au vizat și Găgăuzia, regiunea autonomă din sud-vestul Republicii Moldova cu o populație puternic pro-rusă.

Pe 17 aprilie poliția moldoveană a împiedicat o delegație rusă ce urma să se deplaseze în Găgăuzia să intre în țară și a avertizat politicienii de la Moscova să nu intervină în problemele sale interne înaintea alegerilor regionale ce urmau să aibă loc în regiunea autonomă.

În ceea ce-i privește pe separatiștii transnistrieni, aceștia au anunțat la sfârșitul lunii februarie începerea recrutărilor pentru așa-zisele trupe rusești de „pacificare” din Transnistria. Tiimp de trei luni, bărbați apți pentru serviciul militar, cu vârsta de până la 55 de ani, au putut participa la antrenamentele militare ale contingentului de „pacificatori” ai Moscovei.

Leonid Manakov, liderul autoproclamat al separatiștilor pro-ruși din Transnistria, a cerut pe 8 martie inclusiv mărirea numărului de „pacificatori” ruși în regiune, o mutare denunțată imediat de guvernul de la Chișinău.

Nici armata moldoveană nu este într-o stare grozavă

Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni. Aceasta a fost constituită după semnarea, la 21 iulie 1992, de către președintele de atunci al Rusiei Boris Elțin și omologul său Mircea Snegur a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria.

Însă în pofida situației precare a trupelor rusești din regiunea separatistă aflată în estul Republicii Moldova, nici forțele armate ale Chișinăului nu se află într-o stare grozavă.

Jurnaliștii de la Insider amintesc că acestea se bazează pe 6.000 de militari aflați în serviciul activ și 12.000 de rezerviști, majoritatea unităților fiind echipate cu armament din perioada sovietică. Republica Moldova nu are nici avioane de luptă, nici forțe blindate semnificative.

În 2020 însă noul guvern pro-occidental de la Chișinău a decis să demareze tranziția înspre echipamente occidentale pentru a crea o armată „modulară, flexibilă și funcțională”. În acest sens, la sfârșitul anului trecut guvernul președintelui Maia Sandu a anunțat o majorare substanțială a cheltuielilor militare în 2023, acestea urmând să crească cu aproape 70%.

Iar Uniunea Europeană a anunțat la rândul ei mai multe măsuri pentru a ajuta Republica Moldova să își modernizeze forțele armate, sporindu-și asistența acordată în anii anteriori.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *