Femeia

Cere pentru a primi

Ce a făcut pentru a-şi satisface propria nevoie, care depindea de el? A aşteptat. Iar pe măsură ce treceau orele şi nu primea niciun semn de la el, se întrista. Nu a spus nimic. Gândurile ei: „Dacă nu a dat niciun semn până la ora asta, e clar că nu mă iubeşte”, „este un egoist”, „cum pot să stau cu un asemenea bărbat?”. Până la ora 19.00, când el a venit acasă, ea era cu adevărat furioasă, iar când l-a văzut, a strigat: „Niciodată nu te gândeşti la mine, egoistule”. Vă las să vă imaginaţi amploarea conflictului şi cât de benefică pentru relaţie a fost reacţia ei… Însă, cum credeţi că s-ar fi desfăşurat relaţia dintre ei, dacă ea l-ar fi sunat şi i-ar fi spus: „Este ziua mea şi am vrut să îmi fac un cadou; pentru asta te-am sunat să îţi spun că am nevoie de atenţia ta…”?

Pe internet şi în reviste găsim mii de articole despre cum să-ţi îmbunătăţeşti viaţa de cuplu, cum să eviţi divorţul şi să rezolvi conflictele apărute. Puţine dintre aceste articole menţionează însă necesitatea de „a cere”. De mici copii suntem învăţaţi să cerem de la părinţi atunci când ne dorim să luăm cana plină cu apă sau când vrem să mergem la plimbare. În timp, uităm să mai cerem, din prea multă independenţă, dar şi din dorinţa romantică de a fi înţeleşi „din priviri”. Mulţi dintre noi aşteptăm să ni se satisfacă dorinţele, fără să facem ceva pentru a le împărtăşi. Dar realitatea este că ceilalţi nu ne pot citi gândurile. De aceea este nevoie să exprimăm cât se poate de clar ce aşteptăm din partea partenerului nostru şi a relaţiei de cuplu.

Societatea pune mai multă valoare pe altruismul exprimat prin „a da”. Astfel, unii oameni tot dau, fără să ceară nimic în schimb, se „sacrifică”. În final, nevoile lor sunt nesatisfăcute. Aici intrăm însă într-un cerc vicios – nevoile nesatisfăcute generează nemulţumire, pe care o vom răsfrânge asupra celor dragi. La rândul lor, ei ne vor reproşa proasta dispoziţie – totul degenerând într-un scandal.

Lipsa unei cereri clare este una din principalele cauze pentru conflictele în cuplu. Nemulţumirea nu va deveni o satisfacţie până când nu rupem cercul şi cerem ce ne dorim – atenţie, o invitaţie la cină, siguranţă, o vacanţă petrecută doar în doi. E ca şi în cazul unei cereri de mărire a salariului – până nu-l vei aborda tu pe şef, acesta nu-şi va da niciodată seama de nevoile tale. Se spune că trebuie să batem la uşă, pentru a ni se deschide. Deci, putem spune „cere, pentru a primi ceea ce-ţi doreşti”.

Silviu Ursu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *