Social

„Cerem reexaminarea Legii poliției!”

Într-o scrisoare adresată, pe 15 februarie 2013, președintelui Nicolae Timofti, liderul Sindicatelor „Demnitate”, dr. Mihai Lașcu, solicită șefului statului ca, în temeiul art. 93 al Constituției, să ceară parlamentului reîntoarcerea și reexaminarea Legii cu privire la activitatea poliției și statutului polițistului la capitolul „Protecția Juridică și Socială a Polițistului” și îmbunătățirea acestuia cu garanții și drepturi sociale pe potriva cerințelor și obligațiunilor față de polițiști, luându-se în considerare situația social-economică actuală și perspectivele dezvoltării pentru cel puțin zece ani înainte.

Problema a fost discutată și la plenara recentă a Consiliului Sindicatului „Demnitate", care a evaluat activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2012, dar şi a analizat principalele problemele cu care se confruntă colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit sindicaliștilor, unul din impedimentele care ar complica activitatea angajaților MAI ar fi adoptarea noii Legi cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului. Membrii sindicatului susțin că în proiectul de lege nu a fost inclus un capitol amplu de protecție socială decentă și echitabilă pentru polițiști.

„Nu s-a ținut cont de intervenția sindicatului în dezbaterile publice ale comisiilor parlamentare de profil și de solicitarea de a include garanții și drepturi sociale pe potriva riscului profesional. Astfel, proiectul de lege a fost adoptat de parlament. În acest context, i-am adresat o scrisoare președintelui țării, Nicolae Timofti, unde solicităm reexaminarea și îmbunătățirea Legii cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului", a precizat Mihail Lașcu, președintele Sindicatului „Demnitate".

Totodată, Lașcu a spus că noua reformă a MAI afectează unele interese sociale ale angajaților. El a subliniat necesitatea adaosului de 50% la salariu pentru performanțele obținute în serviciu.

Solicitat de TIMPUL, liderul Sindicatului „Demnitate” ne-a spus că în noiembrie 2012 a trimis mai multe scrisori fracțiunilor parlamentare, dar și comisiilor de resort din legislativ, însă doleanțele sindicaliștilor au fost neglijate. Tocmai de aceea, ne-a spus el, în scrisoarea adresată președintelui RM din 15 februarie, el a amintit că fosta conducere a MAI a ținut cont de propunerile sindicatului, însă, după schimbarea acesteia și a membrilor grupului de reformare a MAI, proiectul de lege a suportat modificări esențiale, iar pachetul social a fost minimalizat esențial.

La Plenara Sindicatului „Demnitate” a participat și ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. În alocuțiunea sa, el a menționat, între altele, că această lege aduce mai multă stabilitate și avantaje poliției din R. Moldova, ceea ce este un lucru foarte important în activitate.

„Nu este necesar de blocat Reforma MAI și Legea poliției din cauza lipsei pachetului social care nu a fost inclus. Nu trebuie să protejăm și să promovăm ineficiența, iar adaosurile la salarii anume aceasta reflectă”, a atras atenția Recean.

Ministrul a scos în evidență obiectivele MAI care în prezent coincid cu cele ale sindicatelor. „Doresc să avem un partener social bun, așa cum sunt sindicatele, deoarece angajatorul nu reușește întotdeauna să acorde atenția și ajutorul cuvenit angajaților, fiind concentrat mai mult pe dezvoltarea instituțională”, a conchis ministrul de Interne.

Sindicatul „Demnitate” numără peste cinci mii de membri și este o organizație membră a Federaţiei Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” care a fost creată în anul 2012 în scopul consolidării mișcării sindicale, ocrotirii drepturilor social-economice şi intereselor legale ale angajaților din organele de drept, servicii publice, educație. Federația „SINDLEX” intră în componenţa Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Conform datelor Federaţiei, tineretul constituie 40% din membrii de sindicat şi peste 50% din numărul total sunt femei.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *