Ultima oră

China a devenit a doua economie mondială

La finele anului 2010, Japonia a înregistrat un Produs Intern Brut nominal de 5.474 miliarde de dolari, în vreme ce China a avut în 2010 un PIB nominal de 5.879 miliarde de dolari anul trecut, cu 0.4 la sută mai mult decât cel a Japoniei.
Cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor în Japonia rămâne de cel puţin 10 ori mai mare decât cel din China, conform Fondului Monetar Internaţional.

"Ca un stat vecin, noi salutăm această creştere rapidă a economiei chineze", a declarat ministrul nipon delegat pe politică economică şi fiscală, Kaoru Yosano.

Ministrul japonez a adăugat că acest lucru poate conduce la dezvoltarea structurală a economiei regionale din Asia.
Japonia a deţinut cea de-a doua economie mondială încă din 1968, situându-se în spatele economiei SUA. Însă, de data aceasta a pierdut locul 2 pe fondul unei scăderi a exporturilor şi a cererii consumului intern, în timp ce China se află şi acum într-un adevărat «boom» al producţiei şi exporturilor.
Dacă economia chineză va continua creşterea în ritmul actual, estimează analiştii, China va detrona Statele Unite de pe primul loc în următorul deceniu.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *