Lumea

China renunță la practica de a efectua TRANSPLANT de ORGANE de la deținuții EXECUTAȚI

Aceasta a rămas până acum singura țară din lume unde încă se fac operații de transplant cu organele prelevate din corpul pușcăriașilor morți. Practica a atras dintotdeauna numeroase critici, iar recent oficialii s-au pronunțat împotriva acesteia, invocând faptul că pătează imaginea țării, scrie huffingtonpost.com.

„Ministerul Sănătății va încerca să promoveze prelevarea de organe de la donatori voluntari”, a declarat pentru Agenția Reuters Huang Jiefu, fostul vice-ministru al Sănătății din China. „Sunt convins că toate spitalele acreditate vor renunța la transplantul de organe prelevate de la deținuții executați”, a adăugat Jiefu.

Câteva din cele 165 de spitale autorizate pentru efectuarea transplanturilor de organe urmează să promită în noiembrie că nu vor mai preleva organe de la pușcăriașii condamnați la moarte, a mai spus Huang Jiefu, fără să precizeze numărul exact al acestora.

Potrivit fostului vice-ministru al Sănătății, Comitetul de Transplant de Organe din China se va asigura că organele vor fi prelevate conform tuturor standardelor de etică.

Autoritățile chineze au lansat deja programe pilot pentru donatori voluntari în 25 de provincii și orașe cu scopul de a crea o schemă de voluntariat la nivel național până la sfârșitul anului 2013.

La finele anului 2012, aproximativ 64% din organele transplantate în China, erau prelevate de la deținuții executați, totuși, numărul lor a scăzut până la 54% în acest an, potrivit lui Huang.

Militanții pentru drepturile omului spun că de multe ori, organele sunt prelevate fără acordul deținuților înainte de deces, sau cel puțin al rudelor. Autoritățile însă neagă acest lucru.

Până în prezent, noul sistem a atras mai mult de 1.000 de donatori voluntari de organe, iar 3.000 de pacienți ar putea beneficia de transplant.

Numărul donatorilor voluntari de organe a crescut în China de la 63 de cazuri în 2010 la aproximativ 130 într-o singură lună în 2013, a precizat Huang.

Totuși, numărul lor este mic, în mare parte din cauza tradiției chineze potrivit căreia trupurile celor decedați trebuie îngropate sau incinerate. Potrivit statisticilor, în China sunt înscriși în listele de așteptare aproximativ 300.000 de bolnavi, în schimb, beneficiază de transplant de organe doar o persoană din 30.

Lipsa donatorilor a dus, în această țară, la dezvoltarea traficului ilegal de organe, de aceea în 2007 Guvernul a interzis transplantul de organe de la donatorii în viață, cu excepția soților, soțiilor, rudelor de sânge sau rudelor prin alianță.

TIMPUL.MD via
e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *