IT&C

Chirtoacă va fi din nou AMENDAT? Ministerul Tehnologiilor Informaționale anunță că folosirea tehnicii de BRUIAJ este ILEGALĂ

În conformitate cu art. 35 alin. 1 al Legii comunicațiilor electronice nr. 241-XVI se interzice exploatarea stațiilor de radiocomunicații care nu corespund normelor de emisie, parametrilor tehnici specificați în licențade utilizare a canalelor sau frecvențelor radio ori în permisul tehnic care provoacă perturbații în funcționarea altor stații și rețele de radiocomunicații.

Încălcarea normelor de emisie electromagnetică și de perturbații industriale admisibile pentru radiorecepție, împiedicarea recepționării programelor audiovizuale sau funcționării echipamentelor și liniilor de comunicații electronice sunt contravenții administrative, prevăzute de art. 251 din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24.10.2008 și se sancționează cu amenzi de la 20 la 500 de unități convenționale. Utilizarea fără licență și fără permis tehnic a canalelor/frecvențelor radio, de asemenea constituie contravenție administrativă, prevăzută de art. 248 din Codul contravențional și se sancționează cu amenzi de la 100 la 500 de unități convenționale.

În acest context, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor ține să avertizeze că orice tentativă de a pune în funcțiune echipamente de bruiere va fi examinată și sancționată conform legislației în vigoare. Agentia Nationala de Reglementare în Comunicatii Electronice si Tehnologia Informației este responsabila de constatarea incalcarilor si sesizarea instantelor in vederea sancționării.

Utilizarea dispozitivelor este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru că aceste aparate cauzează perturbații comunicațiilor radio autorizate, adică împiedică funcționarea normală a comunicațiilor care utilizează frecvențe radio, ele fiind considerate neconforme cu prevederile Directivei 1999/5/CE (privind echipamentele radio și echipamentele terminale de telecomunicații și recunoașterea mutuală a conformității acestora) transpusă în legislația națională prin Hotărârea Guvernului nr. 1274 din 23 noiembrie 2007.

Recomandarea Conferinței Europene pentru Poștă și Telecomunicații (CEPT) ECC/REC/(03)04 „Privind interzicerea plasării pe piață și utilizarea echipamentelor de bruiaj GSM în țările membre CEPT” a Comitetului European pentru Comunicații prevede ca asemenea tipuri de echipament se recomandă de a nu fi plasate pe piață spre utilizare în țările membre CEPT, autoritățle de supraveghere din țările unde au fost fixate astfel de cazuri urmează să notifice Comisia Europeană.

Pe parcursul ultimilor 6 luni, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a fost sesizat de mai multe ori de către furnizorii rețelelor de telefonie mobilă în legătură cu apariția unor surse de perturbații radio în diapazonul de frecvență GSM 900 MHz ce afectează utilizarea serviciilor de telefonie mobilă GSM în mai multe zone ale capitalei. Sistemul de radiomonitoring al Centrului Național pentru Frecvențe Radio a depistat surse perturbatoare situate în diverse locații și instituții din municipiu. Ulterior, comisia de control a MTIC și ANRCETI a efectuat controale în vederea identificării și stopării surselor de bruiaj.

MTIC va întreprinde toate acțiunile necesare în limitele atribuțiilor sale funcționale în vederea contracarării activităților ilicite care pot provoca pagube economice și financiare mari și care limitează accesul populației la serviciile infocomunicaționale.

Aparatele de bruiaj (Jammere) sunt echipamente intenționat utilizate pentru blocarea accesului la rețeaua de telefonie mobilă. În functie de parametrii tehnici, e posibilă perturbarea comunicațiilor mobile pe o rază extinsă, afectând beneficiarii de comunicații mobile din cartiere întregi. Utilizarea neautorizată a instalațiilor de emisie poate periclita activitatea serviciilor speciale, dispeceratelor și pune în pericol vieți omenești, fiind limitat accesul cetățenilor la serviciile de urgență, conducând în final la reducerea calităților serviciilor prestate de către operatorii de telefonie mobilă și neîndeplinirea obligațiunilor de licență în ce privește acoperirea garantată.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *