Chirurgii moldoveni operează PREA PUȚIN
În timp ce acestea recomandă ca într-un spital să fie realizate anual cel puțin 2 mii de intervenții, chirurgii moldoveni din raioane abia de reușesc să opereze jumătate din normativ. Directorii de spitale dau vina pe insuficiența de medici chirurgi, dar, totodată exclud varianta lichidării acestor secții, scrie site-ul e-sănătate.md.
Potrivit acestuia cele mai puține intervenții chirurgicale sunt efectuate în raionul Basarabeasca. În 2012, acolo au fost realizate aproape 360 de operații de apendicită, ulcer, hernie și de extirpare a veziculei biliare. „În secția de chirurgie activează un singur specialist, care lucrează la noi din anii 80 și este pensionar, în timp ce ar trebui să avem 7 chirurgi. El nu poate face față solicitărilor de unul singur. Nu avem nici utilajul necesar care ne-ar permite să efectuăm intervenții complicate”, a declarat pentru Sănătate INFO, Claudia Urdea, directorul adjunct al Spitalului raional Basarabeasca.
Studiile de specialitate din ultimele două decenii au demonstrat că bolnavii tratați de chirurgii care operează anual un număr mic de pacienți, înregistrează o rată mai mare de complicații postoperatorii.
Timpul.md via e-sanatate.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!