Istorie

Chișinău: Cum a fost sărbătorită Bobotează în 1940, pe vremea regelui Carol al II-lea

În clipul ce prezintă ziua de 6 ianuarie 1940, de Bobotează, o suită de preoţi au făcut o slujbă organizată în care erau respectate tradiţiile de astăzi, iar la final, regele a aruncat crucea în apă.

Ulterior, a urmat o defilare de oaste, în care soldaţii au mărşăluit ca la carte pe străzile din Chişinău.

În 1939 în Bucureşti, tot în vremea regelui Carol al II-lea ceremonia de Bobotează a fost ţinută de patriarhul Miron Cristea, care ocupa şi postul de prim-ministru al României.

După ceremoniile de la Patriarhie şi Palatul Regal cu ocazia Anului Nou, monarhul participa la slujba săvârşită de patriarh cu prilejul praznicului Bobotezei. Ca şi la Naşterea Domnului, presa centrală a acordat spaţii largi desfăşurării ceremoniei de Bobotează. Ziarele arătau ‘deosebitul fast’ al pregătirii Căii Victoriei de la Biserica Zlătari şi până la podul din Piaţa Senatului (astăzi Piaţa Naţiunile Unite), scrie basilica.ro.

După slujbă, s-a format un cortegiu, în frunte cu regele şi principele moştenitor, având ca antemergători doi diaconi care aveau cădelniţe, dicherul şi tricherul, urmaţi de reprezentanţii Casei Regale civile şi militare, membrii guvernului şi înalţii demnitari ai statului. Cortegiul era încheiat de preoţi, diaconii care purtau ripide, icoane şi arhiereul cu Sfânta Cruce. În această ordine s-a parcurs traseul până în Piaţa Senatului, unde, de pe cheiul Dâmboviţei, s-a consumat ritualul aruncării sfintei cruci de către monarh în râul ce traversează capitala. Au fost patru voluntari care s-au aruncat în apa rece a Dâmboviţei pentru recuperarea Sfintei Cruci. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *