Cinci lucruri banale pe care oamenii inteligenți le uită
Nu reuşesc să ajungă unde își propun sau să treacă peste o anumită perioadă din viaţa lor pentru că uită câteva lucruri foarte simple. Marc Chernoff, specialist în dezvoltare personală din Statele Unite ale Americii, a selectat cinci lucruri pe care oamenii inteligenți au tendința să le uite și apoi să se mire că nimic nu le iese.
1. Educația și inteligența nu înseamnă nimic fără acțiune
Nu contează că deţii un IQ de geniu sau un doctorat în fizică cuantică. Dacă nu acționezi, n-ai nicio șansă să faci vreun progres. Cunoașterea și inteligența nu te pot duce înainte fără impulsul necesar, care trebuie să vină de la tine.
2. Succesul și fericirea sunt două lucruri diferite
Exemplele pe care le dă Marc Chernoff sunt doi oameni pe care îi cunoaște. Primul este o femeie de succes, care câștigă foarte mulți bani din afacerea ei online. Însă, spune Chernoff, aceasta i-a mărturisit într-o zi că se simte deprimată și singură. Asta deoarece în ultima perioadă a fost prea ocupată cu afacere și n-a mai avut timp pentru ea. Chernoff cunoaște și un surfer, care e tot un zâmbet în fiecare zi. Tipul locuiește într-o rulotă, alături de alt surfer, și uneori mai apelează la cutia milei în care turiștii lasă câte un dolar. Însă e fericit, deși nu putem spune că are succes. „Ce îmi va aduce succesul?” și „Ce mă va face fericit?” sunt două întrebări foarte importante, dar și foarte diferite.
3. Fiecare își vede de treaba lui
Nu contează cum îți câștigi existența sau pentru cine lucrezi, întotdeauna vei lucra doar pentru tine. Întrebările importante sunt ce anume vinzi și cui? Chiar dacă lucrezi într-o corporație, trebuie să-ți reamintești că tot despre afacerea ta este vorba. De ce? Pentru că îți vinzi ora din viață la un anumit preț. Astfel că, ar fi mai bine să te gândești dacă poți câștiga mai mult într-un timp mai scurt. Desigur, răspunsul variază de la caz la caz.
4. Prea multe alegeri interferează cu luarea deciziilor
Într-o lume în care informația circulă foarte repede, s-ar putea spune că avem de unde alege. Însă, cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât va fi mai dificil să decidem ce ne dorim. Studiile de marketing arată că, cu cât mai multe produse are la dispoziție un consumator, cu atât va fi mai puțin probabil că va avea niște produse preferate. E mai simplu să alegi din trei produse decât să alegi din sute de produse. Așa că dacă vinzi ceva, păstrează lucrurile cât mai simple. Sau, dacă vrei să iei o decizie în viață, nu pierde vremea cântărind toate detaliile pe care oricum e imposibil să le afli. Mai bine alege ce crezi că ți-ar plăcea, încearcă și, dacă nu e alegerea corectă, poți încerca altceva.
5. Toți oameni posedă datele succesului și datele eșecului
Să încerci să fii perfect e o pierdere de timp și energie. Perfecțiunea e o iluzie. Toți oamenii, chiar și idolii noștri, sunt persoane multidimensionale. Oameni puternici de afaceri, muzicieni, autori bine vânduți, părinții noști și, de fapt, toți ceilalți, au dimensiunile de succes și dimensiuni de eșec în viața lor, scrie Cariere.
Sursa: bani.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!