CSI / Rusia

Cinci lucruri pe care documentele Pentagonului le dezvăluie despre armata lui Putin

Documentele secrete americane și ale NATO care au zguduit Washingtonul și aliații săi după ce au fost postate pe rețelele sociale la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat o investigație a Pentagonului, oferă detalii rare despre armata lui Vladimir Putin, scrie The Moscow Times.

Scurgerile de documente clasificate ridică temeri că Rusia și-ar putea schimba metodele de comunicare pentru a-și ascunde strategia și pentru a încerca să descopere sursele care au oferit informațiile din documentele Pentagonului.

Ucraina a calificat documentele scurse ca fiind bazate pe „o cantitate mare de informații fictive”, iar luni a minimalizat un raport conform căruia apariția acestor documente ar fi forțat Kievul să schimbe unele planuri pentru contraofensiva de primăvară.

Kremlinul a reacționat luni spunând că „analizează” documentele scurse. „Nu pot comenta pe acest subiect în vreun fel. Voi şi eu ştim că există în realitate o tendinţă de a învinovăţi întotdeauna Rusia pentru orice. Aceasta este, în general, o boală”, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ce au dezvăluit documentele Pentagonului despre Armata lui Putin

Iată ce au dezvăluit cele aproximativ 100 de documente de la Pentagon despre Armata Rusiei, conform The Moscow Times:

  • Până la 43.000 de soldați ruși ar fi fost uciși pe front până la începutul lui 2023, cu un număr total de victime (morți, răniți, dispăruți) în rândul Armatei ruse estimat între 189.500 și 223.000.
  • Armata Ucrainei ar fi pierdut între 124.500 și 131.000 de soldați, dintre care 17.500 ar fi fost uciși.
  • Armata Rusiei pare să-și recunoască eșecurile, Centrul de control al apărării naționale al Statului Major General raportând în februarie că forțele sale din estul Ucrainei au „scăzut capacitatea de luptă”.
  • Interceptările americanilor au inclus planuri și date specifice ale atacurilor forțelor ruse asupra infrastructurii civile și a unor ținte militare, inclusiv centrale electrice, poduri, o zonă de depozitare a dronelor, un sistem de apărare aeriană și soldați ucraineni.
  • Un document strict secret conținea strategia detaliată a Statului Major General al Rusiei pentru combaterea tancurilor NATO pe care Ucraina urmează să le primească în aprilie prin înființarea de „zone de tragere” de rază lungă, medie și scurtă de acțiune acoperite de unități și arme specifice, cât și prin instruirea soldaților ruși cu privire la vulnerabilitățile tancurilor.
  • Serviciile de informații americane par să fi pătruns în aproape toate organismele militare ruse, inclusiv în Statul Major General, Ministerul Apărării și agenția de informații militare GRU, precum și în grupul de mercenari Wagner.

Reamintim că pe parcursul ultimei săptămâni, pe reţelele sociale au fost difuzate mai multe presupuse documente militare şi de intelligence americane, datate între februarie şi martie, care sunt în mare parte legate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi oferă detalii despre planurile Occidentului de a sprijini Kievul.

Aceste documente, a căror autenticitate nu este confirmată, indică şi faptul că Statele Unite ar fi putut să-i spioneze pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, precum Ucraina, Coreea de Sud şi Israel.

Dezvăluirile ar fi ridicat, de asemenea, suspiciuni în rândul aliaţilor SUA cu privire la capacitatea Washingtonului de a păstra informaţii confidenţiale.

Secretarul american al Apăririi, Lloyd Austin, a declarat marţi că SUA iau „foarte în serios” scurgerea acestor presupuse documente secrete ale Pentagonului.

„Nu pot spune mare lucru pentru că Departamentul de Justiţie investighează, dar luăm această problemă foarte în serios”, a declarat şeful Pentagonului, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că Washingtonul va continua să lucreze „îndeaproape” cu aliaţii şi partenerii săi şi a avertizat că „nimic nu poate împiedica administraţia Joe Biden să garanteze securitatea Statelor Unite”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *