Actualitate

Cine ar putea sta în spatele spargerii conturilor de Telegram ale oficialilor de la Chișinău? Ce spune șeful SIS

Spargerea conturilor de Telegram ale oficialilor din Moldova, copierea comunicațiilor și lansarea lor în spațiul public ar fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze niște disensiuni în societate, prin care se încearcă erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului. Astfel de declarație a fost făcută luni seara, 14 noiembrie, de către Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în cadrul unei emisuni de la Pro TV Chișinău, transmite Zdg.md.

Șeful SIS a afirmat că în spatele acestor acțiuni ar sta „servicii speciale ale unor state”, inclusiv ale Federației Ruse.

„(…) Asta este întrebarea de bază pe care o pune SIS-ul. Cine beneficiază? Pentru că asta ne indică încotro să privim mai departe. Actualmente, penetrarea, copierea comunicațiilor și a altor date și lansarea lor în public pare a fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze niște disensiuni în societate, să creeze niște tensiuni, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Ori asta s-a făcut într-o zi suspect de bine aleasă – ziua în care Guvernul a aprobat și expediat în adresa Curții Constituționale un demers destul de important (sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „Șor” n. red.). Ziua, activitatea care s-a făcut, informația care se prezumă a fi reală. Sunt încă multe întrebări referitor la ceea ce s-a publicat și la cât e de reală și veridică informația de acolo, dar însuși procesul care a avut loc, ziua, modul cum s-a promovat pe anumite canale de Telegram sau anumite surse media, indică asupra unor acțiuni coordonate, ceea ce din punctul nostru de vedere pare a fi o operațiune specială de denigrare. După o primă analiză, în spatele acestor acțiuni ar sta unele servicii speciale ale altor state. Cei din Federația Rusă sunt primii suspecți (…)”, a declarat Musteața.

Fiind întrebat cum ne apără SIS dacă telefoanele unor oameni atât de importanți în stat nu sunt securizate, șeful SIS a afirmat că „atunci când vine vorba despre telefoane și conturi personale atunci este responsabilitatea fiecăruia dintre noi”.

„(…) În primul rând, atunci când e vorba despre comunicații telefonice criptate este așa-numita linie guvernamentală. Este o linie telefonică asigurată de SIS, criptată. Deci, ea este protejată. Pentru asta noi ducem răspundere. Este o competență a SIS și noi o monitorizăm foarte bine. La această linie sunt conectate majoritatea persoanelor din conducerea țării, mai multe agenții. Atunci când vine vorba despre telefoane și conturi personale atunci este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. În general, igiena cibernetică este o responsabilitate individuală a fiecărui cetățean (…). Sunt mai multe ipoteze pe care noi le investigăm și avem o cauză penală inițiată de PCCOCS, SIS acordă suportul acolo unde este nevoie pentru procurori. Nu neapărat toată lumea a identificat deja că contul a fost spart. Tehnic vorbind, această procedură nu o poți identifica imediat și atunci e nevoie să faci câțiva pași pentru a verifica telefonul (…). Sunt diferite ipoteze pe care le investigăm”, a mai declarat el.

Vă amintim că pe 9 noiembrie, mai multe conversații private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, pe Telegram, au fost făcute publice pe un site nou creat. Potrivit administratorilor acestui portal online, care nu și-au divulgat identitatea, aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova”. Pe site se anunță că în perioada următoare vor fi publicate și alte discuții ale altor oficiali de rang înalt din R. Moldova, relatează sursa citată.

Tot pe 9 noiembrie, Guvernul a anunțat că au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care contul șefei statului Maia Sandu și cel al vicepremierului Andrei Spînu.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a anunțat că, de comun cu angajați ai altor autorități competente, cercetează sub aspect penal spargerea contului de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

„Fapta investigată a vizat atât informația textuală, cât și fișiere transmise și primite de către șeful IGP – ilegalitate care între timp a fost întreruptă. Astfel, pe acest fapt a fost pornită urmărirea penală, cu privire la rezultatele căreia oamenii legii urmează să informeze ulterior, în măsura în care aceasta nu ar afecta urmărirea penală”, se menționează în comunicat.

Site-ul pe care au fost publicate pretinse conversații ale oficialilor a fost înregistrat marți, 8 noiembrie, în afara Republicii Moldova.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *