Cine blochează Republica Moldova?
Analiştii de peste ocean spun limpede că blocajul politic de la Chişinău este întreţinut în mod activ de Moscova. Unealta principală a Rusiei în R. Moldova este Partidul Comuniştilor, însă strategii ruşi întreţin relaţii paralele şi cu unii lideri ai AIE. Rusia nu are niciun interes în depăşirea blocajului, ba chiar dimpotrivă, marasmul în care se zbate acum R. Moldova serveşte perfect intereselor Moscovei. Cu o minoritate rusă de doar 6% în dreapta Nistrului şi o alta de 30% în teritoriul separatist din Transnistria imperiul Moscovei îşi menţine în continuare influenţa în Basarabia.
Şi România? STRATFOR spune că România are interese în R. Moldova, însă nu poate face faţă presiunii ruseşti. Americanii ştiu că între România şi R. Moldova există legături tradiţionale care nu pot fi trecute cu vederea, doar că acest lucru nu este de foarte mare ajutor atunci când vine vorba de geopolitică. România deschide o poartă către UE, însă în acest moment UE are probleme serioase de rezolvat şi nu se gândeşte încă la o nouă extindere.
Imaginea trasată de agenţia STRATFOR este una corectă şi destul de precisă. Bătălia este aceeaşi, veche de 200 de ani. Rusia este prea mare şi România este prea mică. Rusia a vrut şi vrea Basarabia, iar România poate face prea puţin în faţa unei astfel de forţe. Oricât ar încerca istoriografia rusă să modifice adevărul toată lumea ştie că Basarabia a fost ocupată şi ţinută sub ocupaţie. Libertatea de acum este una iluzorie: sforile marionetelor de la Chişinău sunt trase de la Moscova.
Cu preşedinte sau fără preşedinte soarta R. Moldova este să rămână într-un blocaj permanent câtă vreme trenează separatismul transnistrean şi prezenţa trupelor ruse la Nistru. Chişinăul nu va putea intra în UE având trupe ruse pe teritoriul său. Negocierile de aderare vor începe serios abia după retragerea trupelor ruse. Concluziile acestei situaţii sunt simple: Rusia va sabota orice iniţiativă de stabilitate politică, orice personalitate care va avea sincer intenţia să mişte lucrurile spre Uniunea Europeană. Moscova are la îndemână toate mijloacele necesare pentru a pune în aplicare această strategie. Rusia are nevoie de un preşedinte la Chişinău care să garanteze menţinerea trupelor ruse la Nistru. Cei care au alte păreri asupra acestui subiect nu vor avea nicio şansă să ajungă la conducerea R. Moldova. Dansul se desfăşoară după figuri fixe: de câte ori pare să se găsească soluţia pentru stabilitate politică se declanşează ameninţările – de la embargouri economice la violenţe de stradă. Deocamdată ameninţările nu au fost puse în practică, dar orice pas greşit aminteşte imediat de evenimentele din Georgia. Rusia nu caută o colaborare sau un parteneriat cu R. Moldova, Rusia caută un preşedinte care să semneze o consfinţire a prezenţei trupelor sale la Nistru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!