Cine e vinovat: omul (Timofti) sau regimul (comunist)?
Solicitarea acestuia a fost făcută în legătură cu definirea noțiunii „regim totalitar comunist. Acesta a prezentat copiile hotărârilor CSJ din 1987 din care reiese că judecătorul Nicolae Timofti l-a găsit vinovat pe G. David şi l-a trimis la tratament psihiatric pentru propagarea ideilor cu caracter naţionalist”. În context, Reșetnikov a cerut să fie apreciat comportamentul fostului judecător Nicolae Timofti. Potrivit lui Reșetnikov trebuie apreciat comportamentul şi condamnată persoana care a aplicat legislaţia, pentru că acest caz dovedeşte că nu regimul comunist a comis unele abateri, ci unele persoane – judecători, demnitari. (Amintim cititorilor că președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a recunoscut la începutul lunii aprilie, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că el a fost judecătorul care l-a trimis la tratament psihiatric forțat pe disidentul Gheorghe David în anul 1987).
Convingerea mea este că nu Artur Reșetnikov, reprezentantul unui partid cu un trecut criminal odios, este persoana care are dreptul moral să judece acest caz. Consider, de asemenea, că e lipsită de logică, dar și de bază științifică și morală, încercarea de a scoate basma curată regimul comunist, pe motivul că, chipurile, nu regimul e vinovat, ci oamenii… De parcă nu oamenii au creat și au susținut acel regim…
Problema, totuși, există, dar e alta. E cazul să ne întrebăm, de ce și după atâția ani de la dispariția regimului comunist sovietic în funcții înalte ajung oameni care au slujit acest regim? De ce nici azi nu este elaborat un mecanism care nu ar permite activiștilor fostului regim sovietic să ocupe funcții de răspundere în stat?
Problema aceasta îl vizează, evident, nu numai pe președintele Timofti…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!