Analize

Cine ne va scăpa de Putin? Răspunsul este sumbru

În acest moment, la 6 luni după războiul declanșat de Rusia în Ucraina, sunt analizate două scenarii. Unul mai ușor de imaginat în care Vladimir Putin declară brusc încetarea conflictului și retragerea trupelor și celălalt al unei Rusii fără președintele rus, care își revizuiește politicile și începe să-și construiască relații cu Kievul și cu Occidentul.

Un articol din New York Times vorbește despre faptul că puterea lui Putin nu pare să fie mai puțin slăbită decât era pe timp de pace. Sunt analizate toate alternativele care l-ar putea da jos pe președintele Rusiei: elitele, opoziția, oligarhii, poporul rus, un factor extern și a fost identificat unul care are sorți mari de izbândă.

Războiul din Ucraina este în mare parte rezultatul obsesiei personale a lui Putin și de aceea este puțin probabil ca acesta să accepte voluntar să-i pună capăt. Ceea ce lasă deschisă cealaltă variantă: Rusia fără Putin, cu speranțele că ar putea exista o țară pașnică legată de schimbarea puterii de la Moscova.

Dar și asta pare destul de puțin probabilă, în acest moment, se menționează în analiză. Deciziile sale sunt aprobate de elite și nu are niciun adversar în Rusia, a cărui voce să poată fi auzită.

Dintre cei mai probabili succesori ai săi sunt Mikhail Mișustin, premierul și Aleksei Navalnîi, liderul opoziției. Primul este loial președintelui rus, iar celălalt este în închisoare.

Pentru ca unul dintre cei doi să ajungă la putere, Putin ar trebui să plece. Dar, în afara unei urgențe medicale legate de starea de sănătate a acestuia, el nu pleacă nicăieri. Concluzia este una dură: succesorul lui Putin poate fi doar Putin.

Este o perspectivă sumbră și una greu de acceptat pentru mulți. De ce niciun membru al elitei conducătoare, nu face presiuni pentru înlăturarea lui Putin? Ani de zile, criticii din interiorul și din afara Rusiei s-au bazat pe o temă majoră pentru a cristaliza opoziția față de Putin: corupția. Dar corupția este lipicul care ține sistmul împreună, nu catalizatorul care îl dărâmă.

Ceee ce se numește corupție în Rusia ar fi mai corect numit un sistem de incitare și șantaj. Dacă ești loial și dacă președintele este mulțumit de tine, ai dreptul să furi, dar dacă ești neloial, atunci vei fi aruncat în închisoare pentru furt.

Scânteia care poate duce la înlăturarea lui Putin

Războiul a avut potențialul de a schimba acest lucru. Clasa conducătoare s-a confruntat cu o nouă realitate: proprietatea lor din Occident a fost fie confiscată, fie supusă sancțiunilor.

Pentru mulți oficiali și oligarhi ruși apropiați Kremlinului, aceasta înseamnă prăbușirea tuturor planurilor lor de viață. Dar elitele, blocate de dependența lor de putere pentru bogăția și securitatea lor, nu se găsesc în situația de a-i spune nu lui Putin.

Dacă elita nu este capabilă să-l răstoarne pe Putin, atunci poate clasa mijlocie profesionistă ar putea? Dar și aici perspectivele sunt sumbre, așa cum s-a întâmplat cu crainica de la televiziunea Canalul 1, care a protestat în direct. Ea a fugit din țară, iar ulterior după ce s-a întors, a fost arestată și amendată de mai multe ori.

Nici la nivelul poporului rus lucrurile nu stau mai bine. Protestele inițiale de la începtul războiului din Ucraina au fost promițătoare, dar ele au fost complet sufocate de forțele de ordine.

În schimb, factorul care amenință serios puterea lui Putin de astăzi este armata ucraineană. Doar pierderile de pe front ale Rusiei au șanse reale de a aduce o schimbare în situația politică de la Kremlin, așa cum atestă istoria țării.

După înfrângerea din războiul Crimeei de la mijlocul secolului al XIX-lea, țarul Alexandru al II-lea a fost nevoit să introducă reforme radicale. Același lucru s-a întâmplat când Rusia a pierdut un război cu Japonia în 1905 și când perestroika lui Gorbaciov a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice, după eșecul războiului din Afganistan.

Dacă Ucraina reușește să procvoace pierderi grele forțelor armate ruse, un proces similar ar putea avea loc. Însă, pentru moment și în viitorul previzibil, Putin este cel care conduce Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *