Actualitate

Cineva se joacă cu viaţa oamenilor…

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat că în ultima săptămână s-au făcut achiziţiile de insulină pentru un an, problema ţine însă de consumabilele pentru hemodializă, care vor fi epuizate destul de curând, iar o licitaţie pentru procurarea acestora încă nu a fost organizată. Ministrul mai spune că se frânează procesul de achiziţie a acestora, însă nu ştie din cauza cui. „Nu este clar încă ce se întâmplă şi din cauza cui se tergiversează acest proces, dar vom întreprinde măsurile necesare pentru a afla acest lucru”, a spus ministrul. Totodată, Usatâi a declarat că achiziţia de consumabile pentru hemodializă pentru următoarele două luni s-a făcut pe baza unui contract în urma unei licitaţii anulate de Agenţia Medicamentului (AM) şi care nu a fost înregistrat la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Situaţia însă era destul de gravă, astfel că s-a decis procurarea acestora în condiţiile respective. „Urmează să organizăm o altă licitaţie, care va fi mult mai reuşită şi care va exclude orice alte litigii”.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat pentru TIMPUL că va cere o declaraţie de la AM prin care să fie explicată întârzierea perfectării contractelor pentru loturile masive de medicamente de importanţă vitală. După ce va primi explicaţia, ministrul va decide dacă îi va acţiona sau nu în judecată pe cei vinovaţi. „În cazul în care nu este asigurată cantitatea necesară de medicamente pentru pacienţii care au nevoie zilnic de ele, vinovată se face AM pentru că nu a asigurat nici transparenţa, nici termenii stabiliţi de procurare a acestor preparate”, spune dl Usatâi.

De epuizarea stocurilor de medicamente se fac vinovate şi instanţele de judecată, care tergiversează intenţionat sau nu procesele în care sunt implicaţi agenţii economici care au pierdut la licitaţii. Ministrul Sănătăţii susţine că s-a adresat ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, cu o rugăminte pentru a interveni în aceste situaţii destul de frecvente. „Am avut mai multe cazuri în care perdanţii la licitaţii acţionează în judecată decizia AM. În acest caz, câştigătorul nu are dreptul să facă achiziţia până când nu există o hotărâre judecătorească, iar în acest timp stocurile de medicamente se epuizează. Nu ştiu de ce aceste litigii durează atât de mult, însă cred că ele ar trebui urgentate, deoarece astfel este pusă în pericol viaţa oamenilor”.
Vicedirectorul Agenţiei Medicamentului, Mihail Lupu, spune că nu există niciun motiv pentru a aduce acuzaţii agenţiei, deoarece aceasta a organizat licitaţiile în cadrul legii. Mai mult, la aceste licitaţii au participat şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Centrului Anticorupţie, care ar fi depistat la momentul respectiv unele nereguli.

Andrei Usatâi a reiterat că ideea creării unui depozit de stat pentru medicamente a devenit o necesitate în condiţiile în care procedura veche de procurare a medicamentelor este una defectuoasă. „Pare a fi o decizie de deviere de la principiile economiei de piaţă, dar pentru a nu mai admite situaţii de criză, statul ar putea procura direct de la producător câteva denumiri de medicamente de importanţă vitală”.

Potrivit Centrului Naţional de Management în Sănătate, în R. Moldova există 60.936 de bolnavi de diabet zaharat, dintre care 12.324 sunt dependenţi de insulină, iar numărul bolnavilor cu insuficienţă renală care necesită hemodializă ajunge la 800.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *