Chișinău

Circa 200 de morminte identificate în „Cimitirul Eroilor” din Chișinău

Circa o sută de persoane, membri ai Comitetului de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul eroilor” au semnat o Declaraţie prin care cer Guvernului includerea complexului în Registru Monumentelor şi anularea tranzacţiei de vânzare-cumpărarea în urma căreia „Cimitirul Eroilor” de pe strada Decebal 17 a ajuns în mâinele Societăţii „Buiucani Real Esteta Holding” pe timpul guvernării comuniste. Printre semnatari se numără veterani de război, istorici, pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nimerenco, pretorul sectorului Botanica Vladimir Guriţenco şi directorul Liceului Româno-Francez „Gheorge Asachi” Boris Volosatîi.

Între timp, Asociaţia republicană a participanţilor la războaie (ARPR) a reuşit să identifice circa 200 de morminte din cele peste 3000 care au existat la sfârşitul anilor’40 ai secolului trecut în Complextul Memorial „Cimitirul Eroilor”. E vorba de 89 de morminte româneşti rămase intacte din timpul celui de-al doilea război mondial, mormântul militarului italian Alciro Deviani (decedat în octombrie 1941) şi 36 de morminte ale soldaţilor sovietici care au murit în lazaretele din Chişinău. Printre cei înhumaţi în cimitir se numără şi două surori de caritate: Efimia Vincenca şi A.F. Evtuşenco. La acestea se adaugă cinci morminte identificate ale militarilor cehoslovaci din cei 29 care şi-au pierdut viaţa la Chişinău după retragerea legiunilor cehoslovace din Rusia boleşevică şi 30 de morminte ale ofiţerilor francezi care au decedat în sudul Basarabiei în timpul celui de-al doilea război mondial. Preşedintele ARPR Vasile Zaiaţ susţine că la „Cimitirul Eroilor” ar fi înmormântaţi prizonierii germani şi unguri care au făcut parte din detaşamentele de construcţii StroiTres NKVD ce s-a ocupat de reconstrucţia Chişinăului de după război. La solicitarea de a obţine mai multe dovezi, SIS a răspuns ARPR că nu deţine astfel de date.

În prezent, Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor” nici nu are statut de cimitir în acte oficiale, deşi aici şi-au găsit somnul de veci militari din toată Europa: români, ruşi, greci, polonezi, cehi, francezi, sârbi etc. ARPR organizează regulat acţiuni de salubrizare a teritoriului şi slujbe de pomenire a celor înmormântaţi. Însă dorinţa cea mare a membrilor organizaţiei şi a Comitetului de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul eroilor” este ca acesta să fie reabilitat şi să ocupe un loc de cinste pe harta Chişinăului.

Timpul.md (I.M.)
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *