Clară, dar… condiţionată
Cum altfel? La 13 iulie, „Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat Recomandările sale cu privire la negocierile dintre UE şi R. Moldova asupra viitorului Acord de Asociere. Recomandările includ recunoaşterea directă a perspectivei de aderare a R. Moldova la UE şi menţionarea expresă a Articolului 49 al Tratatului de la Lisabona, care stipulează dreptul oricărui stat european de a adera la UE cu condiţia de a adopta principiile şi de a aplica standardele UE”. Aşadar, precum ziceam, prietenul nostru – care nu ratează niciun prilej de a face în forul legislativ european lobby pentru Moldova, în calitate de responsabil al grupului Partidului Popular European la acest subiect, vede partea plină a paharului şi consideră că referinţa la perspectiva concretă de aderare are importanţă majoră, fiind semnul recunoaşterii eforturilor proeuropene ale R. Moldova.
„Menţionarea perspectivei de aderare e un pas clar înainte – ea înlocuieşte referinţa-standard la perspectiva europeană pe termen lung şi e o încurajare concretă pentru autorităţile de la Chişinău. R. Moldova devine astfel ţara din cadrul Parteneriatului Estic, căreia i se oferă cea mai ambiţioasă formulare în direcţia aderării la UE. Este pentru prima dată când un document oficial al Parlamentului European vorbeşte despre perspectiva „UE”, nu pur şi simplu „europeană”. Aprobarea Recomandărilor în Comisia pentru Afaceri Externe e şi o victorie a numeroşilor prieteni europeni ai R. Moldova…”, ne asigură dl Ungureanu. Şi, ca un prieten bun ce este, ne încurajează să perseverăm. Şi nu ne spune că decizia Comisiei este, probabil, încă un cec în alb semnat pentru actuala conducere de la Chişinău – dar că cecurile în alb, odată şi odată, se termină, şi atunci în prim-plan poate apărea partea goală a paharului.
Iar mesajul acesteia e mai puţin optimist, pentru că perspectiva clară devine şi condiţionată… Eurodeputaţii ne dau cecuri în alb, dar ne cer în continuare reforme în sistemul de drept, poliţie şi procuratură. Iată ce relatează de la şedinţa Comisiei pentru Afaceri Externe reporterul „Adevărul” la Bruxelles. „Europarlamentarul britanic Graham Watson, autorul raportului, a insistat că este foarte importantă consolidarea statului de drept şi a invitat instituţiile UE să convingă Guvernul R. Moldova că ar fi oportun să desfăşoare o anchetă completă, transparentă şi imparţială privind evenimentele din aprilie 2009.
De asemenea, Parlamentul European recomandă Consiliului şi Comisiei Europene să facă în continuare presiuni puternice asupra autorităţilor din R. Moldova pentru ca acestea să consolideze reformele şi să obţină progrese concrete în combaterea corupţiei, reforma sistemului judiciar, a Procuraturii şi Poliţiei. Din punct de vedere economic, Acordul ar trebui să ţină cont de norme de mediu riguroase având în vedere participarea R. Moldova la Strategia UE pentru regiunea Dunării şi să solicite modernizarea marilor instalaţii industriale, în special, a celor amplasate pe malul drept al râului Nistru. Ţinând seama de importanţa redeschiderii liniei de cale ferată dintre Chişinău şi Tiraspol, trebuie examinate măsurile necesare asigurării liberei circulaţii a mărfurilor pe teritoriul ţării, mai spune raportul PE. O altă recomandare se referă la prevederile pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului, utilizând din plin cadrul reprezentat de Consiliul Europei şi OSCE, şi să încurajeze autorităţile moldovene să promoveze drepturile minorităţilor.
Nici sărăcia din R. Moldova nu este trecută cu vederea. „Europarlamentarii mai cer sprijin pentru autorităţile R. Moldova, având în vedere faptul că 34,5% din populaţie trăieşte într-o sărăcie absolută sau extremă. „Ajutoarele acordate R. Moldova ar trebui să reflecte mai bine această realitate, iar programele respective ar trebui reorientate în mod corespunzător”, arată raportul. Documentul mai cere creşterea asistenţei pentru societatea civilă din R. Moldova pentru ca aceasta să poată asigura controlul intern şi o mai mare responsabilitate pentru reformele şi angajamentele asumate de guvern”.
Aşadar, mai e mult de făcut până când perspectiva „clară” va deveni şi „necondiţionată”. Au timp oare să înţeleagă asta şi politicienii noştri?..
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!