ActualitateInternațional

CNN: Rusia nu negociază cu Ucraina cu bună-credință. Putin nu a renunțat la încercarea de a cuceri Kievul

Președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat neapărat la încercarea de a cuceri Kievul, chiar dacă Rusia s-a concentrat în ultimele zile pe sudul și estul Ucrainei, spun oficiali americani și occidentali citați de CNN.

În următoarele câteva săptămâni, oficialii se așteaptă ca forțele ruse să se realimenteze și să se repoziționeze pentru a lansa o nouă ofensivă brutală în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Vor fi reînarmați, pentru că au folosit multă muniție, și vor fi aprovizionați cu combustibil și toate lucrurile de care au nevoie pentru a lansa o nouă ofensivă de amploare”, a spus el.

Încă nu este clar care sunt obiectivele pe termen lung ale lui Putin, a spus un înalt oficial din domeniul apărării. Dar, în ciuda recentei schimbări de strategie și a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina, SUA și aliații săi se pregătesc pentru posibilitatea ca Putin să încerce să invadeze din nou regiunea Kiev după ce își va îndeplini obiectivele în provinciile estice Donețk și Lugansk. Aceasta, presupunând că mai are suficiente forțe armate și echipament pentru a face acest lucru, au declarat oficiali americani și europeni pentru CNN.

„Pentru a proteja orice teritoriu cucerit în est, ne așteptăm ca Rusia să-și extindă prezența forțelor armate și în interiorul Ucrainei, dincolo de provinciile Lugansk și Donețk. Cel puțin aceasta este intenția lor”, a spus luni consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

El a mai adăugat că SUA se așteaptă ca Rusia să continue să lanseze lovituri aeriene și cu rachete în toată Ucraina, inclusiv împotriva orașelor Kiev, Odesa, Harkov și Liov.

„Obiectivul Rusiei, în cele din urmă, este să slăbească Ucraina cât mai mult posibil”, a spus Sullivan.

Oficialii americani, europeni și ucraineni au declarat pentru CNN că nu cred că Rusia negociază cu Ucraina cu bună-credință și că discuțiile sunt mai degrabă o „cortină de fum”. Oficialii au mai spus că nu cred că Putin și-a abandonat obiectivul de a-l înlătura de la putere pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și guvernul prooccidental de la Kiev.

„Deși Moscova ar putea fi interesată acum să folosească presiunea militară pentru a găsi o soluție politică, dacă această ofensivă din est va avea succes, Rusia ar putea trimite forțele și în alte direcții, pentru a câștiga controlul asupra altor teritorii din interiorul Ucrainei”, a spus Sullivan.

Totuși, deși Rusia ar putea încerca să reatace în alte zone, o astfel de operațiune ar putea avea un succes limitat, având în vedere pierderile grele pe care le-a suferit deja armata rusă în ultimele șase săptămâni, a spus una dintre sursele familiare cu evaluările de informații ale SUA.

Dar acum forțele ruse se aprovizionează în timp ce se deplasează spre est, lăsând guvernele occidentale să cântărească în mod activ – dar informal – tipurile de garanții de securitate pe care le-ar putea oferi Ucrainei și care ar putea descuraja alte ofensive rusești.

Oficialii au spus că încă cred că cea mai clară cale pentru a pune capăt războiului este ca Ucraina să împingă în mod decisiv forțele ruse, motiv pentru care membrii NATO continuă să trimită echipament militar în țară.

„Există o singură cale de ieșire din război – și anume ca Ucraina să câștige”, a spus un oficial european.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *