Social

Comentați: Turismul rural, o afacere de viitor…

Festivalul turistic naţional „Duminica Mare” a fost organizat în satul Domulgeni, raionul Floreşti, al doilea an consecutiv. Evenimentul este marcat anume în această zi, de Duminica Mare sau de Rusalii, cum i se mai spune, sărbătoare care la creştini semnifică Pogorârea Duhului Sfânt peste ucenicii lui Iisus şi curăţarea sufletului de cele rele. Din acest motiv, în cadrul festivalului, oaspeţii au putut admira un şirag de minispectacole cu genericul „Tradiţii de la Paşti până la Rusalii ”, şi anume participarea la procesul de curăţare a fântânilor sau degustarea bucatelor tradiţionale: mezeluri, plăcinte, pâine de ritual, turte cu mac, caş dulce, urdă – toate gătite de gospodinele din Domulgeni. Cei care au gustat din bucatele alese ale sătencelor de aici s-au convins de calitatea bucatelor preparate după reţete ecologice, fără conservanţi sau alte substanţe dăunătoare pentru sănătate.

La intrarea în sat, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, după care au fost invitaţi să viziteze pensiunea satului, care va fi deschisă în curând pentru turiştii ce vor dori să rămână la Domulgeni mai multe zile. Localul va putea găzdui deocamdată patru familii şi este dotat cu tot necesarul. Un alt punct de atracţie îl constituie Muzeul satului. Casa care este acum muzeu a fost construită prin anii 1826 de bunicii Elenei Crucianu. Aici găsim tot felul de lucruri rustice, confecţionate manual: jucării, covoare, păretare, horboţele. Tot aici o întâlnim şi pe mătuşa Ileana, în vârstă de 86 de ani, care ţese un covor la un instrument vechi, îngânând un cântec din vremea războiului. Aflăm de la ea că instrumentul la care lucrează ea se numeşte „ţol”şi este cam de o vârstă cu ea. Deşi ştie că oamenii nu mai folosesc demult covoarele ţesute în ţol sau la război, femeia nu renunţă la acest obicei vechi, pentru că l-a moştenit de la părinţi şi bunici. În Muzeul satului mai găsim diferite obiecte vechi din lemn folosite de străbunicii noştri pentru grădinărit, precum şi oale sau ulcioare de lut. Oaspeţii au putut admira mai multe ateliere de creaţie şi o expoziţie mobilă din tezaurele Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie, Muzeului de Istorie Naturală şi Etnografie, Arhivei de Stat cu mostre colectate la Domulgeni şi în localităţile învecinate.

Adevărata atracţie a festivalului au constituit-o dealurile înalte, lângă care îşi duce apele Răutul. Aici, oaspeţii au fost întâmpinaţi de fanfara din satul Vertiujeni. Reliefurile, încrustate cu rămăşiţe din case vechi şi râul ce curge lin la picioarele dealului au fost priveliştea cea mai căutată şi admirată de turiştii veniţi din toate oraşele ţării. Oaspeţii de onoare ai Festivalului au fost Orchestra de muzică populară „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamţu, care a bucurat oaspeţii cu un concert de zile mari. Festivalul a culminat cu jocul, la dans fiind invitaţi toţi participanţii.

Potrivit primarului Vasile Pătraşcu, datorită unui proiect finanţat de Banca Mondială, locuitorii satului au avut posibilitatea să participe la mai multe traininguri care i-au iniţiat pe oameni în domeniul turismului rural. Primarul spune că veniturile nu vor întârzia să apară. „Deocamdată doar se investeşte, dar, cu trecerea timpului, oamenii vor vedea rostul acestei munci. Problema cea mai mare cu care ne confruntăm acum este scepticismul sătenilor, care se tem să încerce ceva nou. Ei niciodată nu s-au gândit că, pe lângă muncile agricole, ar putea presta unele servicii şi beneficia de investiţii”.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului raional Floreşti, al Primăriei Domulgeni, Societăţii comerciale „Domulterra" şi Asociaţiei naţionale a turismului rural, ecologic şi cultural „ANTREC Moldova”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *