Actualitate

Compania din Turcia care a construit complexul „Chișinău Arena” refuză să acopere cheltuielile de întreținere

Potrivit acestuia, scrisori de acest fel sunt recepționate încă din anul 2019, dar de data aceasta partenerul privat a venit și cu argumente.

Dacă firma turcă nu-și va schimba poziția, cheltuielile de întreținere, care nu țin de remedierea defectelor, vor trebui suportate de partenerul public, adică de SRL „Arena Națională”.

„Susținerea Guvernului Republicii Moldova este binevenită în cazul nostru, mai ales că noi suntem o companie în care încă nu am demarat activități operaționale. Bineînțeles că va fi necesar un ajutor financiar, pentru că nu putem să generăm surse din activități operaționale. Reprezentantul Ministerului Finanțelor ne-a spus că bani din bugetul acestui an nu sunt prevăzuți. Noi vom încerca să ieșim la prim-ministru și la superiorii noștri ca să vedem cum găsim căi de soluționare”, a declarat Eduard Calancea, administratorul SRL „Arena Națională”.

Calancea a mai adăugat că situația este critică și s-a așteptat la mișcări mai clare în ceea ce privește proiectul. Cel mai mult l-a dezamăgit faptul că proiectul nu mai figurează în planul de acțiuni al Guvernului.

„Noi suntem optimiști. Cel puțin noi, din partea noastră, ca administratori și echipă, care suntem aici pe loc din partea partenerului public vom întreprinde toate acțiunile pentru a nu ajunge la situații critice. La fel, discutăm și cu partenerul privat și sperăm să ne ajute pe anumite situații. Încercăm să abordăm pragmatic subiectele date și sperăm să ieșim cu bine din această situație cu demnitate și nu vom permite degradarea obiectului”, a punctat Calancea.

Arena Națională urma să fie dată în exploatare încă în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată în exploatare, deoarece nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare. Apoi s-a constatat că nu era racordată la rețelele electrice.

În mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca „Chișinău Arena” să fie conectată la apeduct și canalizare. Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate era nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie construite căi de acces, sunt în proprietate privată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *