Complexul superiorității vs. diplomație sau Filat vs. Leancă
Totul, datorită ocupației ruse de mai mult de două secole. Unii dintre ei se simt inferiori, deoarece nu au pregătire profesională sau o simplă educație europeană, alții – fiindcă nu au bani și influență și multe alte motive. În același timp, există un număr mic, însă important, de inși care suferă de un acut complex de superioritate și un altul, de personalități inteligente, care au deprins arta diplomației și cultul egalității între oameni.
Deși complexul superiorității nu este decât un mecanism de apărare, în care sentimentele de superioritate sunt folosite pentru a ascunde adevăratul sentiment de inferioritate, banii și trecutul influent maschează cu succes nimicnicia pe care o simte respectivul.
Mai mult, în lumea civilizată acțiunile unor șefi de partide sau reprezentați ai R. Moldova ar fi diagnosticate cu „Efectul Dunning-Kruger”. Acesta nu este decât un defect cognitiv, care se manifestă la persoanele cu un nivel scăzut de calificare și îi face să tragă concluzii eronate, iar din motivul incompetenţei sale, nu sunt capabili să-şi conştientizeze greșelile.
Asta mă duce cu gândul la recentul Summit de la Vilnius la care au participat Leancă, Lupu, Filat, Hadârcă, Gherman, Lazăr și Calmâc, cu purtătorii lor de cuvânt și consilieri. Totul a început cu zborul spre Lituania, pe care primii patru, menționați mai sus, l-au împărțit cu cei 30 de jurnaliști care au fost acreditați la summit.
Singurul care „a coborât” în rândul jurnaliștilor a fost diplomatul, prim-ministrul Iurie Leancă. A discutat nu de dragul conferinței de presă, ci de dragul oamenilor pentru care se îndrepta spre Vilnius. El a fost singurul care a ciocnit un pahar de șampanie cu fiecare dintre ei, în drum spre casă, după parafarea Acordului. Și tot el a fost cel care, la briefingul de presă, ținut în aeroportul din Chișinău, ca un diplomat ce este, a făcut loc complexului lui Filat și l-a lăsat să vorbească primul. Altfel spus, atunci când ultimul l-a întrerupt, Leancă i-a oferit microfonul.
Dar să revenim la „boala” supraaprecierii. E chiar ridicol felul în care Filat, deși a fost „nevoit” să renunțe la funcția de prim-ministru din „anumite” motive, deși are o imagine pătată, deși nu poate vorbi engleza, (deși, deși, deși), a fost prezent la Summitul de la Vilnius. Respectiv, și-a supraevaluat propriul nivel de pricepere și nici nu o recunoaște pe a altora. Ce să mai vorbim – un adevărat complex…
Deși fac parte din același partid, între fostul și actualul prim-ministru există foarte mari diferențe. Actualul este, deocamdată, unul din puținii diplomați din sfera politică a R. Moldova, iar precedentul este unul din mulții politicieni complexați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!