Actualitate

(COMUNISM) Alegeri locale în Coreea de Nord la 21 iulie: buletinul de vot cu un singur candidat trebuie doar băgat în urnă, fără să fie ștampilat

28.452 de reprezentanţi în consiliile locale, municipale şi provinciale urmează să fie aleşi în cadrul scrutinului. „Toţi alegătorii care vor participa la vot – consemnează cotidianul „Rodong Sinmun” – vor da glas entuziasmului lor extraordinar faţă de puterea noastră revoluţionară şi faţă de Conducătorul Suprem, tovarăşul Kim Jong-un”. Primele alegeri locale din RPD Coreeană s-au desfăşurat acum două decenii, în 1999, la iniţiativa lui Kim Jong-Il, tatăl actualului dictator. La precedentele alegeri, cele din iulie 2015, candidaţii Frontului Democratic pentru Reunificarea Patriei, o coaliţie fictivă organizată de Partidul Muncii din Coreea, au obţinut 100% din sufragii, în condiţiile unei prezenţe la vot de 99,97%.

Reprezentanţii aleşi în scrutinul din 21 iulie 2019 se vor întruni o dată, maxim de două ori pe an pentru a aproba bugetul trimis de autoritatea centrală de la Phenian şi pentru a vota deciziile luate la nivelul conducerii de partid şi de stat.

În Coreea de Nord, doar circa 5.000 de persoane – la o populaţie de peste 25 milioane locuitori – nu votează, cele mai multe pentru că se află în afara ţării (şi nu dispun de misiuni diplomatice acolo unde le prinde ziua votului) sau fac parte din echipajele vaselor maritime civile şi militare. Toţi cetăţenii peste 17 ani participă la vot, iar bătrânii, bolnavii şi muribunzii sunt vizitaţi de comisii electorale cu urna mobilă. Procedura votului în Coreea de Nord este, de altfel, foarte simplă: pe buletinul de vot este înscris numele unui singur candidat iar acest buletin de vot trebuie, pur şi simplu, introdus în urnă, fără a fi ştampilat sau tăiate variante.

În luna martie, nord-coreenii şi-au ales cei 687 deputaţi în Adunarea Supremă a Poporului (Parlamentul) de la Phenian. Prezenţa la vot a fost de 99,98% iar candidaţii prezenţi pe liste au obţinut 100% din voturi. Totuşi, o privire atentă arată că mai bine de jumătate din numărul deputaţilor a fost împrospătat, ceea ce denotă efortul lui Kim Jong-un de a modifica baza de susţinere moştenită de la tatăl său, Kim Jong-il.

RPD Coreeană este supusă sancţiunilor internaţionale după ce Kim Jong-un a refuzat să abandoneze programul de înarmare nucleară. Comerţul extern derulează acum afaceri insignifiante iar ajutoarele financiare provenite din RP Chineză şi Federaţia Rusă au încetat. Practic, în momentul de faţă singurele intrări de valută străină în Coreea de Nord provin din furturile electronice din bănci puţin asigurate digital (cum ar fi Banca Naţională a Bangladeshului, de pildă) şi din intrările puţinilor turişti străini care ajung la Phenian.

Un raport al ONU, dat publicităţii în martie 2018, insista asupra unor probleme extrem de grave cu care populaţia ţării este confruntată: 41% dintre locuitori – adică aproape 11 milioane – suferă de malnutriţie. Recent, Kim Jong-un a decis că raţia de hrană a tuturor nord-coreenilor nu mai poate depăşi 300 de grame zilnic, indiferent de natura muncii prestate. Nici aşa, însă, regimul nu poate satisface cerinţele minime. Un alt raportor ONU, Tomas Ojea Quintana, informa opinia publică internaţională că lipsa acută a combustibilului a condus la paralizarea transportului intern în întreaga Coree de Nord, fiind afectată în special reţeaua feroviară. În Phenian, de pildă, nu mai există autobuze care să facă legătura între suburbii şi centru iar cartierele sunt legate între ele cu un fel de curse muncitoreşti, care funcţionează de două ori pe zi.

Alegerile locale din RPD Coreeană nu vor fi nici libere, nici monitorizate. Internetul şi telefonia mobilă nu au conexiuni cu reţele din afara ţării iar posturile de televiziune şi radio sunt strict controlate.

În aceste condiţii, victoria candidaţilor propuşi de Kim Jong-un este previzibilă iar rezultatele obţinute de Frontul Democratic pentru Reunificarea Patriei nu pot coborî sub 100%.

https://www.info-sud-est.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *