Politică

Comunistii au generat un conflict intre generatii, extrem de periculos

Subsemnatii, profesori si cadre auxiliare ale Universitatii Tehnice a Moldovei, suntem profund ingrijorati de situatia social-politica si economica din R. Moldova. Efectuand o ampla analiza a evenimentelor din ultima perioada, a asa-numitelor succese trambitate de guvernarea comunista (daca ar exista, de ce atunci am devenit cel mai sarac stat din Europa?), constatam urmatoarele:

Agravarea situatiei social-politice actuale este rodul activitatii incompetente a conducerii comuniste. Prin practica de corupere a puterilor in stat, prin dorinta de a supune toate parghiile in stat unei singure persoane, prin modul lor de a nu fi cooperanti, fiind prizonieri ai unei ideologii a trecutului, prin aroganta cu care i-au tratat pe colegii lor din parlament si pe toti cei care nu sunt din lagarul lor, prin tentativele de corupere a parlamentarilor, efectuata de persoane cu cel mai inalt rang social in stat, comunistii au generat evenimentele din 7 aprilie si ce a urmat dupa aceea, promovand mari ostilitati in randul tinerilor, provocand criza parlamentara actuala.

Situatia economica extrem de grava este generata in exclusivitate de conducerea comunista, care a guvernat in conditii ideale fara sa fie impiedicata timp de peste opt ani de zile. Promovand doar masuri populiste, neavand un program anticriza fundamentat stiintific, nefiind asigurata siguranta investitiilor facute de investitorii straini (a se vedea si decizia recenta a FMI de a suspenda pana in toamna negocierile privind creditarea R. Moldova), este imposibila stoparea declinului economic.

Prin modul fraudulos de guvernare comunistii au generat un conflict extrem de periculos – conflictul intre generatii. Tineretul, marginalizat prin votul acordat comunistilor de parintii si bunicii lor, avand burse sau salarii sub limita existentei sau perspective salariale foarte sumbre, neavand nici un viitor in acest colt de tara, vor parasi-o masiv, creand mari probleme in sectoarele sociale (plata pensiilor, salarizarea bugetarilor etc.). Deja este atestat un exod masiv al celei mai productive paturi sociale cu varsta cuprinsa intre 20-40 de ani, acesta fiind un indiciu periculos de depopulare a republicii.

Guvernarea comunista practica un mod fraudulos de administrare a finantelor publice, fapt ce agraveaza si mai mult situatia economica a majoritatii paturilor sociale.

Guvernarea comunista practica un mod inadmisibil intr-o societate democrata de tratare a opozitiei, dezinformare in masa si promovarea neadevarului prin toate mijloacele de presa, inclusiv prin postul public de televiziune „Moldova 1”, acaparat de ei, coruperea electoratului. Consideram ca in secolul XXI nu mai este loc pentru manipulare. Oamenii trebuie sa decida singuri pentru cine voteaza. Or, pentru a putea face o alegere corecta, este necesar sa fie informati.

Consideram ca o sansa pentru redresarea partiala a situatiei grave in care ne aflam ar fi alegerea in scrutinul electoral anticipat a unor forte politice noi, credibile in structurile europene, capabile sa diminueze la moment efectele dezastruoase ale crizei social-politice si economice extrem de grave. Indiscutabil acestea ar fi cele trei partide liberale care au trecut un test de fidelitate si onestitate. In legatura cu aceasta ne adresam celor trei partide liberale sa mearga in alegerile anticipate pe o lista comuna, miezul careia sa-l constituie cei 41 de deputati liberali alesi in scrutinul recent, iar restul sa includa si personalitati cu renume care ar aduce voturi partidului unit. La randul nostru, ne angajam sa contribuim dezinteresat prin toate mijloacele disponibile la victoria partidului liberal unit in alegeri.

In legatura cu aceasta ne adresam catre bunii nostri parinti, frati si surori de la tara cu indemnul de a nu da crezare tuturor minciunilor prezentate de guvernarea comunista prin mediile de presa electronica si scrisa, care se afla la cheremul lor, de a nu le fura viitorul copiilor si nepotilor lor votand comunistii.

De asemenea, ne adresam intregii intelectualitati din republica sa nu stea in pozitia de asteptare in aceasta perioada deosebit de grea pentru viitorul acestei aschii de popor. Acum ori niciodata, precum ne indeamna imnul stramosilor nostri.

Au semnat: Dulgheru Valeriu, dr. hab., sef de catedra; Cartofeanu Vasile, decan FIMM; Dorogan Valeriu, dr. hab. prof. univ., prorector; Manoli Ilie, conf. univ., dr., sef de catedra; Grama Vasile, conf. univ., sef de catedra; Zaporojan Sergiu, conf., dr.; Andrei Chiciuc, conf., dr., sef de departament (in total, 166 de semnaturi)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *