Moldova

Comuniştii au privatizat ilegal terenul pe care se află noul sediu

 „În opinia noastră lucrurile sunt clare şi nu sunt motive pentru a tergiversa procesul. La 22 ianuarie 2009 PCRM a privatizat o suprafaţă totală de 0,278 de ari pe str. Armenească 44/3, sau cu 3,15 ari mai mult decât îi atribuise în martie 2006 Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Acest teren suplimentar s-a luat ilegal din proprietatea publica a statului”, susţine Palihovici. Până în 2006 pe locul „mausoleului comunist” a existat un teren sportiv al unei şcoli. La 16 martie 2006, consilierii comunişti şi pepecedişti din CMC votează transmiterea în folosinţă gratuită, pe un termen nelimitat, a lotului în cauză, cu suprafaţa totală de 0,247 ari. La 22 ianuarie 2009, în ajunul alegerilor, trenul a fost privatizat cu mai puţin de jumătate de milion de lei (404.557 lei), iar în acte apar suplimentar 3,15 ari din faţa clădirii. Potrivit reprezentantului guvernului în teritoriu, această atribuire suplimentară nu intră în competenţa CMC. „E cazul ca autorităţile publice locale să ne spună de unde a apărut terenul suplimentar, vorbesc de Direcţia funciară a primăriei”, susţine Palihovici. De asemenea, reprezentantul guvernului în municipiul Chişinău contestă în justiţie şi primul act emis de consiliul local. „Se transmite în folosinţă gratuită terenuri organizaţiilor non-guvernamentale, iar după cum ştim partidelor politice nu sunt organizaţii obşteşti. Funcţionarii de la primărie au avut bănuieli că tranzacţia s-a făcut cu încălcarea legii şi au cerut de câteva ori avizul direcţiei juridice a parlamentului”, afirmă el. Potrivit lui Palihovici, lotul putea fi atribuit exclusiv în bază de licitaţie publică. El mai spune că a pornit acest proces după ce liderul comuniştilor Vladimir Voronin, a declarat că formaţiunea sa caută un potenţial cumpărător pentru imobilul luxos din centrul capitalei. Potrivit unor calcule, clădirea din zona ultracentarlă a capitalei plus terenul costă nu mai puţin de zece milioane de euro.

TIMPUL a scris în 2008 că pentru construcţia edificiului din str. Armenească 44/3 PCRM a contractat un credit de 22 milioane de lei de la Banca de Economii, în care statul este acţionar majoritar, fiind primul şi singurul partid creditat. Condiţiile de creditare şi chiar faptul acordării împrumutului au fost ţinute în secret, până când ziarul nostru a dezvăluit acest lucru. Potrivit informaţiilor noastre, contractul de credit a fost încheiat la 14.07.2006, pentru şase mln. de lei, iar ulterior, prin acorduri adiţionale, suma a fost mărită până la 12 mln., iar apoi până la 22 mln. de lei. La începutul lui februarie 2010, soldul creditului era de 5 mln. de lei, sumă ce urmează a fi rambursată până la 14 iulie 2010.

Noul sediu al PCRM are patru nivele şi o suprafaţă totală de peste 1300 de metri pătraţi. A fost construit din materiale de cea mai înaltă calitate, faţada fiind placată cu aluminiu bej rezistent la foc şi granit roşu. Presa nu a avut deocamdată acces în interiorul clădirii, surse neoficiale spun însă că aceasta conţine zeci de birouri, o sală mare de conferinţe, un mini-hotel şi o parcare subterană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *