Politică

Comunistii vor sa ne integreze in UE… prin Moscova

Astazi, la Praga, va fi lansat oficial Parteneriatul Estic al Uniunii Europene cu sase foste tari sovietice – Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus. Desi Bruxellesul promite multiple beneficii cetatenilor acestor tari, autoritatile comuniste practic boicoteaza initiativa. „Am inceput o perioada rece cu UE, iar de acum incolo politica noastra de integrare europeana va fi consultata cu Moscova”, declara Victor Chirila, directorul de programe al Asociatiei pentru Politica Externa.

Initial, Bruxellesul anunta ca la summitul de lansare vor participa toti sefii celor 27 de state UE, plus cei sase sefi de state ex-sovietice. Cu cateva saptamani in urma Chisinaul a anuntat ca la Praga va participa ex-prim-ministrul Zinaida Greceanai. Pana la urma, R. Moldova va fi reprezentata de ex-ministrul de Externe Andrei Stratan, cunoscut ca „un oponent al PE”. De mentionat ca, inainte de a merge la Praga, Stratan l-a vizitat, la Moscova, pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Expertii in politica externa vorbesc ca Stratan a transmis un semnal clar tuturor capitalelor occidentale – R. Moldova s-a reorientat pe orbita estica.

Amintim ca Parteneriatul Estic este un raspuns al UE la politica Rusiei „de a-si proteja zonele de influenta”. „Suntem impotriva sferelor de influenta. Cred ca toate tarile au dreptul sa decida pe ce cale sa mearga. Daca nu exista razboi rece, nu trebuie sa fie nici zone de influenta”, a declarat la lansarea conceptiei José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Bruxellesul promite liberalizarea graduala a regimului de vize, acorduri economice mai aprofundate si chiar o noua etapa in relatiile UE. De asemenea, Parteneriatul Estic va contine si o dimensiune multilaterala, prin care se vrea o sporire a solidaritatii intre aceste tari.

„Nu exista un termen fixat in timp pentru liberalizarea regimului de vize, dar este incurajator, cel putin vom incepe un dialog cu UE. Rezultatul unui astfel de dialog ar trebui sa fie o foaie de parcurs, asa cum a fost deja acordata statelor din Balcanii de Vest. Sigur, noi trebuie sa acceptam acest dialog, sa tindem sa obtinem aceasta foaie de parcurs cat mai curand posibil si, in acelasi timp, pe masura ce vom indeplini toate conditiile, sa insistam sa ni se ofere o perspectiva clara”, explica Victor Chirila. Asta este ceea ce vor toti moldovenii „si Voronin striga in gura mare „dati-ne, dati-ne”, adauga expertul. Un alt beneficiu al PE ar putea fi un acord de liber schimb comprehensiv si aprofundat, care ar da un semnal pozitiv eventualilor investitori europeni.

Exista voci in UE care sustin ca Bruxellesul trebuie si sa impuna anumite conditii. Pe de alta parte, Chirila afirma ca comunistii se orienteaza spre tari care ii sustin si nu cer nimic in schimb. „Este clar ca am inceput o perioada rece cu UE si aceasta se datoreaza, in primul rand, Chisinaului. UE insista pe niste reforme democratice care, daca ar functiona conform standardelor europene, ar insemna subrezirea puterii actualei guvernari. Or, comunistii realizeaza acest lucru, nu vor sa cedeze puterea in mod democratic si, desigur, se orienteaza spre acele tari care ii sustin si nu impun conditii”, sustine Chirila.

Pana si Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului, este mai deschis si mai entuziasmat de Parteneriatul Estic. Expertii spun ca el a anuntat o revizuire a relatiilor cu Occidentul, care, de fapt, ar insemna ca Belarusul nu mai poate sa fie izolat de UE, are nevoie de piata UE si de asistenta ei financiara. „RM nu se mai bucura de incredere in interiorul UE si risca sa fie izolata pe vectorul vestic. Sigur ca mesajul pe care il trimite Chisinaul acum capitalelor europene nu este nicidecum benefic pentru noi, pentru ca demonstram ca politica noastra de integrare europeana de acum incolo va fi consultata cu Moscova”, mai spune expertul.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *