Condamnați să trăiască din pensie
Despre alimente sănătoase, proceduri de recuperare sau spitalizare nici nu poate fi vorba, în condițiile în care pensia multor pensionari moldoveni cu greu depășește suma de 1000 de lei. Aceasta este răsplata pe care o oferă statul celor care au muncit și au achitat impozite timp de minimum trei decenii. Persoanele, care n-au acumulat acest stagiu, în general, primesc o pensie de doar câteva sute de lei. În același timp, sunt câteva categorii de persoane care, pe lângă faptul că se pensionează mai degrabă, primesc și pensii de 4-5 ori mai mari, decât un om obișnuit.
În prezent, în R. Moldova vârsta de pensionare pentru bărbaţi constituie 62 de ani, iar pentru femei – 57 de ani. Stagiul de cotizare necesar pentru stabilirea pensiei pentru limita de vârstă constituie, pentru bărbaţi, 31,5 ani și este planificată creşterea treptată până la 35, către anul 2020, iar pentru femei – 30 de ani. În ultimul timp s-a tot discutat despre majorarea vârstei de pensionare, dar deocamdată aceasta rămâne neschimbată.
„Când ajungi neputincios, nimeni nu are nevoie de tine”
Ca să aflăm ce înseamnă viața din pensie, am vizitat câțiva pensionari din Chișinău. Pe prima interlocutoare am găsit-o într-un apartament mic, care se află în sectorul Telecentru al Capitalei. Toată viața, Valentina Piscorscaia a lucrat la Academia de Științe și a făcut cercetări. Pe lângă aceasta, a practicat sportul și a fost chiar campioana Moldovei la baschet. La 55 de ani, viața ei s-a schimbat radical. Ea a suferit un atac cerebral și a fost paralizată parțial. Acum, la 67 de ani, se poate deplasa doar cu ajutorul unui cărucior. Nu a mai ieșit afară de ani buni. Nu are nici soț, nici copii și nici rude care s-o ajute. Pe lângă aceasta are și diabet, din cauza căruia femeia trebuie să țină un regim alimentar special, pe care ea nu poate să-l respecte cu strictețe din cauza lipsei finanțelor. Unica persoană care-i pășește periodic pragul este asistenta socială. Femeia a obținut gradul întâi de invaliditate și, până la vârsta de pensionare, a trăit dintr-o compensație de câteva sute de lei. La 57 de ani, ea s-a pensionat, iar pentru 36 de ani munciți la stat, s-a ales cu o pensie de puțin peste 1000 de lei, care ulterior s-a majorat nesemnificativ.
„Am muncit atât de mult și acum am o pensie de 1600 de lei. Îmi ajunge pentru leacuri și ca să nu mor de foame. Dacă aș plăti serviciile comunale în fiecare lună nu mi-ar mai rămâne nici măcar un leuț. De aceea le achit anul împrejur. Banii cum vin așa și se duc. Nu m-am gândit că voi ajunge să am așa viață. Cât muncești și plătești impozite ești bun, dar când ajungi neputincios, nimeni nu are nevoie de tine”, recunoaște cu tristețe bătrâna.
Anual, mătușa Valentina primește și câte o compensație pentru „aparatul locomotor”, care constituie în jur de 800 de lei. În rest o mai ajută cu câte 100-200 de lei foștii colegi de serviciu, dar și două colege de facultate. În rest, spune ea, „nu-mi imaginez cum m-aș fi putut descurca singură. Viața din pensie nu-i viață, dar e chin”. Cea mai mare părere de rău a femeii este faptul că nu a apucat să-și finalizeze cercetările la care a lucrat o viață. Chișinăuianca nu a acceptat să-i facem poze dintr-un motiv evident – nu vrea s-o vadă cunoscuții în ce stare a ajuns. Ea își dorește să rămână în memoria tuturor ca o persoană energică și pozitivă – două lucruri care acum deja cu greu o mai caracterizează.
„Faptul că ne plângem, n-o să schimbe nimic”
În același sector al orașului, i-am găsit și pe soții Grigorie Negru și Valentina Țâmbal. Ei sunt la cea de-a doua căsătorie și au decis să-și păstreze numele de familie. Cei doi trăiesc într-un apartament foarte mic. Bărbatul a lucrat o bună parte din viață în cadrul poliției criminale și are o pensie de puțin peste 2000 de lei. Femeia a lucrat în diferite domenii și are o pensie care depășește cu puțin 1000 de lei. Împreună au aproape 4000 de lei, o sumă considerată decentă în rândul pensionarilor, dar nu și suficientă. Moș Grigorie și mătușa Valentina sunt foarte bolnavi și cheltuiesc lunar pentru medicamente în jur de 2000 de lei. Întreținerea cuibului îi costă peste 1000 de lei. „Noi nu iubim să fim datornici, de aceea facem tot posibilul să plătim serviciile comunale la timp. Dacă nu ne ajung bani, punem lacăt la gură și mâncăm mai puțin”, mărturisește pensionarul de 86 de ani.
Soții Valentina Țâmbal și Grigorie Negru
În locuința lor, medicamente sunt peste tot: pe jumătate de masă de la bucătărie, pe noptieră, pe geam, în dulap, lângă televizor, chiar și în frigider. Recent, femeia și-a pierdut vederea la un ochi, iar cu al doilea vede foarte rău. „Trebuie să-mi fac operație, dar asta costă. O să împrumutăm de la cineva bani ca să-mi recapăt vederea. Nu pot merge, iar dacă n-o să pot nici vedea, pentru ce să mai trăiesc pe lumea asta?!”, se arată dezamăgită bătrâna, care de câțiva ani este țintuită la pat. Și soțul ei a avut parte de mai multe nenorociri. Încă pe atunci când activa în poliția criminală, el a suferit o operație la stomac, ulterior a avut probleme oncologice la intestinul gros, iar anul trecut a căzut pe scări și drept rezultat s-a ales cu cinci coaste rupte.
„Viața este grea, însă sunt oameni care o duc mai prost ca noi, iar statul ar trebui să aibă grijă măcar de ei. Indiferent ce s-ar întâmpla trebuie să gândim pozitiv. Faptul că o să ne plângem că pensia este mică n-o să schimbe nimic. Cei care ne conduc nu trăiesc din pensie și nu au de unde ști ce înseamnă asta”, a conchis Grigorie Negru.
Datele oficiale arată, totuși, că sunt câteva categorii de oameni care o duc mult mai bine decât acești doi pensionari, ridicând pensii de peste 6000 de lei lunar.
Cine primește cele mai mari pensii în Moldova?
Recent, în baza informației oferite de Casa Națională a Asigurărilor Sociale, Expert-Grup a publicat un infografic interactiv, care ilustrează cum au fost cheltuite aproape 14 miliarde de lei din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat în 2015.
Prin urmare, cea mai mare categorie socială o constituie pensiile pentru limita de vârstă, cu peste 514 mii de beneficiari și debursări totale de 614,4 milioane de lei.
Potrivit acelorași date, cele mai mari pensii le primesc cetățenii care au activat în aviația civilă, ridicând lunar 6312 lei. Următorii pe listă sunt judecătorii, care beneficiază în medie de câte o pensie de 6154 de lei. Foștii miniștri primesc o pensie de 5458 lei, iar foștii deputați puțin peste 4000 de lei. Un pic mai modeste sunt pensiile procurorilor, acestea constituie aproape 3000 de lei. La coada listei se află pensiile unor foști angajați din domeniul culturii, care constituie doar 554 lei.
Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei își propune ca, până în anul 2034, vârsta de pensionare pentru toate categoriile de salariați să fie aceeași. Potrivit Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, în prezent, judecătorii, procurorii, funcţionarii publici, militarii şi alte categorii de salariaţi se pensionează la o vârstă mai timpurie decât cea generală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!