Condimentul primÄverii – Cimbrul
De aceea sunt recomandate alimentele Ĺi condimentele cu gust picant, amar Ĺi astringent, precum pÄpÄdia, salata verde Ĺi multe alte cruditÄĹŁi. De evitat însÄ sunt alimentele cu gust dulce, acru Ĺi sÄrat.
În aceastÄ perioadÄ se recomandÄ hrana uĹoarÄ, neprelucratÄ, proaspÄtÄ, cum sunt cerealele integrale în cantitÄĹŁi mici, legumele Ĺi fructele crude. ÎncercaĹŁi sÄ înlocuiĹŁi dulciurile pe bazÄ de zahÄr Ĺi fÄinÄ albÄ cu fructele proaspete, salatele de fructe sau cu fructele uscate.
AdÄugaĹŁi puĹŁinÄ miere în salatele de fructe Ĺi condimentaĹŁi-le dupÄ gust cu scorĹŁiĹoarÄ, cardamon, rozmarin, nucĹoarÄ, cuiĹoare sau busuioc.
Este bine de Ĺtiut cÄ hrana gÄtitÄ nu trebuie sÄ depÄĹeascÄ 50% din totalul alimentelor consumate într-o zi. AlegeĹŁi conopida, lintea, fasolea boabe, orzul, nÄutul Ĺi evitaĹŁi sÄ gÄtiĹŁi cu ceapÄ cÄlitÄ. FolosiĹŁi condimente precum cimbrul, chimenul sau tarhonul.
Este util ca, în fiecare zi, mai ales atunci când încÄ mai este frig afarÄ, pe lângÄ cruditÄĹŁi, sÄ consumaĹŁi Ĺi alimente calde sau cu proprietÄĹŁi încÄlzitoare.
Maceratele la rece din plantele medicinale, încÄlzite apoi la 40 de grade, din busuioc, cÄtinÄ, ghimbir, ienupÄr, mÄceĹe sau muĹeĹŁel, sunt binevenite în meniul zilnic.
Cimbrul, de culturÄ sau de câmp, are proprietÄĹŁi puternic antiseptice Ĺi antioxidante Ĺi acĹŁioneazÄ cu succes, mai ales, asupra bolilor aparatului respirator, tuse uscatÄ, bronĹitÄ, astm, laringitÄ. Ceaiul de cimbru are darul de a curÄĹŁa pÄrĹŁile interne ale organismului. Uleiul de cimbru este un antibiotic puternic, la fel de eficient ca Ĺi cele de sintezÄ, având avantajul cÄ nu are efecte secundare nedorite. Poate fi folosit în caz de amigdalitÄ, infecĹŁii urinare, febrÄ, gripÄ, infecĹŁii dentare, sinuzitÄ, câte una, douÄ picÄturi de trei ori pe zi. Extern, uleiul de cimbru are efect antifungic Ĺi poate fi folosit inclusiv în zona genitalÄ în cazul candidozei. SÄ nu uitÄm cÄ cimbrul face parte din categoria condimentelor ce vor creĹte nestingherite chiar Ĺi în balconul casei în ghiveci.
RecomandÄri esenĹŁiale pentru aceastÄ perioadÄ:
â Este indicat ca prima masÄ a zilei sÄ fie luatÄ dupÄ ora 10!
â Ultima masÄ a zilei va fi cel târziu la ora 21 (ideal ar fi la ora 19)!
â EvitaĹŁi somnul de dupÄ masÄ, pentru cÄ îngreuneazÄ digestia Ĺi încetineĹte procesele mintale!
â Fiecare masÄ trebuie sÄ conĹŁinÄ Ĺi o salatÄ de legume crude!
â Nu consumaĹŁi alimente reci, de la frigider!
â EvitaĹŁi mâncÄrurile acre, dulci, uleioase sau grele!
Alimente-medicament:
â mere crude sau uscate;
â miere (nu mai mult de douÄ linguriĹŁe pe zi);
â salatÄ verde, crudÄ, ridichi;
â hriĹcÄ;
â condimente – dafin, piper, cardamon, ghimbir, curry, cimbru, cuiĹoare;
Alimente indicate:
â fructe: caise, cireĹe, fructe de pÄdure, stafide, grepfrut;
â legume: sparanghel, conopidÄ, varzÄ, castraveĹŁi, morcovi, ceapÄ, ridichi, gulie, pÄstârnac;
â ouÄ (nu mai mult de 3 pe sÄptÄmânÄ);
â lactate: lapte de caprÄ, brânzÄ de vaci degresatÄ;
â ulei de porumb, migdale, floarea-soarelui.
Alimente care trebuie evitate:
â fructe: avocado, banane, struguri, papaya, ananas, smochine proaspete;
â legumele dulci Ĺi zemoase: cartofi, roĹii, dovlecei;
â cereale: orez alb sau brun, grâu, fÄinÄ albÄ, pâine albÄ;
â nucile Ĺi toate fructele oleaginoase;
â sare.
DacÄ am trecut cu bine peste vremea rece Ĺi aĹteptÄm cu nerÄbdare primÄvara, trebuie sÄ ne gândim Ĺi la organismul nostru care a avut Ĺi el de suferit, chiar dacÄ nu se observÄ, de pe urma temperaturilor scÄzute. Teoria paĹilor mÄrunĹŁi funcĹŁioneazÄ Ĺi atunci când este vorba de alimentaĹŁie.
www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!