Actualitate

Conducerea UPS „Ion Creangă” a ajuns în atenţia Procuraturii

 Ion Bortă, vicedirectorul Direcţiei control financiar şi revizie din cadrul Ministerului Finanţelor, ne-a comunicat că Procuratura Generală s-a autosesizat în urma materialelor apărute în TIMPUL şi a cerut un raport specializat, care e pe punct de finalizare. Funcţionarul n-a vrut să spună exact ce sumă este obligat să restituie rectorul. „Ceva este acolo, dar nu pot să vă ofer detalii. Întrucât este un demers intern, detaliile le obţineţi la Procuratura Generală. Posibil să fie întocmit un proces administrativ, dar organele competente vor decide acest lucru”, a declarat Bortă. Vitalie Roşioru, procurorul care se ocupă de acest caz, spune că a văzut materialele, dar le-a dat experţilor să se pronunţe pe marginea lor. Potrivit lui, de regulă, în astfel de cazuri se cere returnarea banilor, dar depinde şi de valoarea prejudiciului, circumstanţele şi tipul de neglijenţă. „Dacă nu returnează benevol, procuratura are dreptul să înainteze o acţiune în vederea recuperării lor. Depinde şi ce prejudiciu o să stabilească controlul. Proporţiile mari încep de la 50 mii lei şi ţin de penal, până la 30 mii lei sunt dosare administrative”, a precizat procurorul.
La sfârşitul anului trecut, TIMPUL a scris că la Universitatea „Ion Creangă” conducerea şi-a stabilit sporuri salariale între 250-365%, echivalentul a 12-14 mii de lei. Astfel, salariile rectorului şi prorectorilor erau de două ori mai mari decât ale miniştrilor şi deputaţilor. Asta – în timp ce Legea nr. 355 din 2005 stabileşte că retribuţiile suplimentare nu pot depăşi valoarea salariului de bază, iar studenţii şi profesorii de aici susţin că infrastructura şi condiţiile de studii sunt mai mult decât modeste. După publicarea materialului, conducerea universităţii a declanşat o adevărată teroare printre angajaţi şi chiar a apelat la curatorul de la SIS pentru a găsi persoana prin care „s-a scurs” informaţia.
Sursele noastre mai spun că, în ciuda pedepsei aplicate, la începutul anului, rectorul şi-a tras din nou un spor, „pentru eficacitatea muncii”, de peste 100% din valoarea salariului de funcţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *