Externe

Conservatorii de dreapta câștigă alegerile din Finlanda. Socialista Sanna Marin își recunoaște înfrângerea

Sanna Marin, șefa Executivului finlandez, a pierdut lupta pentru a rămâne la putere, după ce Partidul Social Democrat (SDP), pe care-l conduce, s-a clasat pe a treia poziție în cadrul alegerilor parlamentare din Finlanda.

Rezultatele preliminare ale alegerilor din Finlanda, publicate luni la primele ore ale zilei de luni, au arătat că social-democrații premierului Sanna Marin devin doar al treilea partid ca mărime, în spatele Partidului Coaliția Națională de centru-dreapta și Partidul de dreapta finlandez. 

Cu toate voturile numărate , social-democrații au avut 19,9% din voturi, în urma conservatorului PCN cu 20,8% care a câștigat cursa strânsă. Partidul finlandez de dreapta a fost pe locul doi cu 20,1%.

“Știi ce? Aceasta a fost o mare victorie”, le-a spus liderul NCP Petteri Orpo susținătorilor încurajați din capitala Helsinki duminică seara.

NCP este acum în poziţia de a conduce negocierile pentru formarea unui guvern, iar alegerile sale cu privire la cine să asocieze vor fi decisive.

În teorie, s-ar putea alia cu ușurință fie cu social-democrații, fie cu finlandezii, plus încă unul sau două partide mai mici – dar este în dezacord cu ambii rivali pe o serie de probleme. 

„Pe baza acestui rezultat, vor fi inițiate discuții privind formarea unui nou guvern în Finlanda sub conducerea Partidului Coaliția Națională”, a spus Orpo.

Președintele Marin recunoaște înfrângerea

Marin lupta pentru un al doilea mandat în post. În 2019, ea a devenit cel mai tânăr prim-ministru în exercițiu din lume când a preluat mandatul la vârsta de 34 de ani.

“Felicitări câștigătorului alegerilor, felicitări Partidului Coaliția Națională, felicitări Partidului Finlandez. Democrația a vorbit”, le-a spus Marin susținătorilor săi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *