CSI / Rusia

Continuă disputa dintre Olanda și Rusia pe tema raportului privind doborârea avionului malaezian în estul Ucrainei

Potrivit unui comunicat emis de MAE rus, ambasadoarea olandeză a fost primită de viceministrul rus de externe Alexei Meșkov, care a reafirmat că pentru Rusia concluziile raportului ‘nu sunt deloc satisfăcătoare’.

Conform raportului întocmit de o echipă internațională condusă de Olanda, țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană de tipul Buk adusă din Rusia în zona de conflict controlată de rebelii proruși, respectivul sistem antiaerian fiind ulterior transportat înapoi în Rusia.

Rusia a calificat imediat documentul drept ‘părtinitor și motivat politic’ și a negat din nou că separatiștii proruși din estul Ucrainei ar fi doborât avionul sau că armata rusă le-ar fi furnizat acestora respectivul sistem antiaerian. Moscova a acuzat, în schimb armata, ucraineană.

‘Partea rusă a cerut autorităților de la Haga să studieze cu atenție datele inițiale de pe radare, furnizate recent de Rusia și care constituie probe mai obiective cu privire la ceea ce s-a întâmplat în mod real în spațiul aerian al Ucrainei în momentul catastrofei’, semnalează comunicatul difuzat luni de MAE rus.

De asemenea, Moscova își manifestă speranța că această comisie internațională va ține cont ‘de faptul că Ucraina nu și-a închis spațiul aerian și aceasta este una dintre principalele cauze ale tragediei’, se mai arată în text.

Potrivit armatei ruse, sistemul radar amplasat în regiunea Rostov pe Don, cea mai apropiată de zona prăbușirii avionului, nu a detectat apropierea vreunui proiectil de respectiva aeronavă, în schimb, același sistem a semnalat prezența unui alt avion în apropierea Boeing-ului malaezian cu puțin timp înaintea doborârii acestuia, a aluzie la un posibil avion de vânătoare ucrainean.

De asemenea, susține tot Rusia, imagini captate din satelit arată lansatoare de rachete Buk ucrainene în respectiva zonă. Însă în raportul întocmit de comisia condusă de Olanda se menționează că imaginile cu respectivele rachete antiaeriene invocate de Moscova au fost captate dintr-un alt loc ce are o topografie foarte asemănătoare cu zona prăbușirii avionului.

După anunțul convocării ambasadoarei Olandei la MAE rus, premierul olandez, Mark Rutte, a cerut Rusiei să înceteze "să spună prostii’ despre această investigație. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *