Actualitate

Copiii moştenesc inteligenţa doar de la unul dintre părinţi: IQ-ul, raţionamentul şi gândirea sunt determinate genetic

Cu toţii ştim că inteligenţa are o componentă ereditară, dar până de curând credeam că aceasta se transmite în mod egal de la ambii părinţi. Conform cercetătorilor, femeile transmit genele de inteligenţă copiilor, deoarece acestea au dublu cromozom X, în timp ce bărbaţii au doar unul. Cromozomul X are un rol important în procesul de determinare a sexului, dar şi la dezvoltarea centrului gândirii din creier, scrie independent.co.uk.

Genele paterne sunt dezactivate în mod automat

Oamenii de ştiinţă cred că genele responsabile de funcţiile cognitive avansate, care ar putea fi moştenite de la tată, sunt dezactivate în mod automat.

Numite „gene condiţionate“,acestea funcţionează numai dacă provin de la mamă. Studiile de laborator, la care au fost folosiţi şoareci modificaţi genetic, au constatat că cei cu o doză suplimentară de gene materne dezvoltă capete şi creiere mai mari, dar corpuri mici, iar cei cu o doză suplimentară de gene paterne au creiere mici şi organisme mari.

Celulele paterne nu influenţează cele mai avansate funcţii cognitive

Celulele cu gene paterne acumulate în părţi ale sistemului limbic infuenţează funcţii, cum ar fi sexul, apetitul pentru anumite alimente sau gradul de agresiune. Însă, acestea nu îşi pun amprenta pe cele mai avansate funcţii cognitive responsabile de raţionament, gândire, limbaj sau abilităţi de planificare.

Gândindu-se că teoria nu este valabilă şi în cazul oamenilor, cercetatorii din Glasgow au realizat un nou studiu pe subiecţi umani. Ei au descoperit că rezultatele din studiul pe şoareci coincid şi în cazul oamenilor, după ce au analizat 12.686 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani.

În ciuda faptului că au fost luaţi în considerare mai mulţi factori, de la educaţia participanţilor la naţionalitatea şi statutul socio-economic, echipa de cercetători a primit acelaşi răspuns: cel mai bun predictor al inteligenţei copiilor este IQ-ul mamei. Oamenii de ştiinţă subliniază că genetica nu este singurul factor determinant al IQ-ului, fiind responsabil pentru doar 40 – 60 % din inteligenţă, o mare influenţă având-o şi mediul în care individul se dezvoltă.

Legătura emoţională dintre mamă şi copil, crucială în dezvoltarea creierului

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au constatat că legătura emoţională dintre mamă şi copil este crucială în dezvoltarea anumitor părţi ale creierului. Ei au analizat timp de şapte ani legătura dintre mame şi copii, descoperind că în funcţie de susţinerea emoţională primită, cei mici au obţinut cu 13% rezultate mai bune privind memoria, abilităţile de învăţare şi răspunsul la stres.

O legătură puternică dintre copil şi mamă îi dă acestuia un sentiment de securitate, care îi permite să exploreze lumea, şi încrederea de a rezolva problemele care apar. Cercetatorii au subliniat faptul că o întreagă gamă de gene determinată alte trasaturi, cum ar fi intuiţia şi emoţiile, care pot fi moştenite de la tată. Acestea fiind, de asemenea, cheia pentru deblocarea potenţialului inteligenţei, aşa că ambii părinţi pot considera că îşi aduc aportul asupra inteligenţei copiilor.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *