Politică

Corneliu Ciurea: Nimeni nu-i poate interzice unui deputat să arate buletinul de vot…

– Dle Ciurea, ce variante există pentru 16 decembrie, în cazul alegerii Preşedintelui R. Moldova?
– Există patru variante. Prima variantă ar fi că Alianţa pentru Integrare Europeană îl va vota pe Marian Lupu la funcţia de şef al statului, dar nu le vor ajunge cele două voturi şi atunci preşedintele nu va fi ales. A doua variantă ar fi ca preşedintele să fie ales cu voturile alianţei, plus voturile „grupului Dodon” sau ale unor deputaţi comunişti (cel mai probabil fiind vorba de voturile din partea deputaţilor apropiaţi lui Voronin). A treia variantă ar fi ca Marian Lupu să fie votat doar de Partidul Democrat şi de Partidul Liberal, iar PCRM şi „grupul lui Dodon” să nu voteze, şi atunci preşedintele nu va fi ales. A patra variantă este ca PD şi PL să voteze pentru Lupu, împreună cu un grup de deputaţi din PCRM, iar PLDM să nu voteze, şi atunci preşedintele tot nu va fi ales. Cea mai probabilă variantă ar fi totuşi prima sau a doua. Cred că alianţa va vota pentru candidatul AIE la funcţia de preşedinte, Marian Lupu, şi mai rămâne doar să se găsească câteva voturi la PCRM.

– În cazul dat, mai are valoare acordul AIE-2 şi trebuie respectate prevederile lui ?
– Pacta sunt servanda („Acordurile trebuie să fie respectate”). Nerespectarea acordului înseamnă desfiinţarea alianţei. Cei care vor ca AIE să rămână la putere trebuie să insiste ca preşedintele să fie ales pe data de 16 decembrie. Însă cei care acceptă o alianţă cu PCRM sau vor alegeri anticipate au dreptul să nu respecte acordul. Acum, problema nu este că vor lipsi voturile PLDM, ci mai curând ale PCRM. Deşi nu este exclus ca PLDM, care face jocurile sale, să nu-l voteze pe Lupu, fapt care ar duce la desfacerea alianţei. Dar, la moment, nu aş vrea să iau în calcul această idee.

– Cine dintre liderii Alianţei se află pe poziţia cea mai slabă în acest moment?
– Cea mai proastă poziţie o are Vlad Filat, deoarece este obligat să-l voteze pe Marian Lupu în condiţiile în care el nu doreşte şi nu poate s-o facă. El a dorit demiterea lui Lupu, a încercat tot felul de jocuri ca să împiedice alegerea lui Lupu, concurentul său, la funcţia de preşedinte, dar şi întărirea poziţiei lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

– Cum rămâne cu votul secret? Au cetăţenii dreptul să vadă cum au votat deputaţii?
– În primul rând, cetăţenii nu trebuie să fie minţiţi. De aceea, buletinele trebuiesc arătate, ca să nu se întâmple ca un partid politic (mă gândesc aici la PLDM) să declare într-un mod mincinos că o să-l voteze pe Marian Lupu, dar, de fapt, să nu-l mai voteze. Pentru a evita o asemenea minciună, este absolut necesar ca buletinul de vot să fie arătat. În al doilea rând, este dreptul deputaţilor de a-şi arăta buletinul de vot. Nimeni nu poate să interzică unui deputat să arate buletinul, e dreptul lui să facă ce vrea. Ce o să se întâmple dacă Curtea Constituţională va decide că gestul deputaţilor de a-şi face public votul ar fi neconstituţional? Va invalida alegerea preşedintelui? Nu cred. Deci, nu văd cum o decizie a Curţii ar putea influenţa desfăşurarea procesului de vot.

– Ce va urma, dacă deputaţii nu reuşesc să aleagă preşedintele?
– În cazul în care nu va exista cooperare din partea PLDM, va avea loc desfacerea alianţei, premierul Vlad Filat va fi demis şi se vor declanşa alegeri anticipate. În cazul în care deputaţii PLDM îl vor vota pe Marian Lupu, dar nu vor exista suficiente votri pentru a alege preşedintele, Filat nu va fi demis şi vom avea doar alegeri anticipate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *