Artă

CORPUL UMAN

„Bodies… the exhibition” permite persoanelor de toate vârstele să vadă cum arată corpul uman din interior. De regulă, se fac nouă pavilioane, unde sunt expuse aproximativ 20 de cadavre şi 250 de părţi ale corpului uman. Expoziţia este astfel concepută, încât vizitatorii văd iniţial sistemul osos, apoi sistemul muscular, sistemul nervos, circulator, respirator, digestiv şi cel de reproducere. Nu lipsesc nici feţii, conservaţi la diferite stadii de dezvoltare.

Dacă nu-ţi aduci aminte de adnotarea de la începutul expoziţiei că aceste cadavre sunt reale, corpurile umane şi organele expuse par a fi confecţionate din plastic. Acestea sunt conservate cu ajutorul unei soluţii similare cu un lichid de cauciuc. Ţesuturile imane se deshidratează prin folosirea acetonei, iar mai apoi sunt scăldate într-o baie de polimeri, ce împiedică procesul natural de descompunere a acestora.
Presa europeană scrie că exponatele provin din rândul prizonierilor şi bolnavilor psihici din China. Deşi ulterior s-a demonstrat că oamenii au fost de acord ca organele şi corpurile lor să fie prelucrate şi expuse, activiştii pentru drepturile omului şi liderii religioşi se opun vehement acestei expoziţii. În China există cel puţin zece fabrici care oferă cadavre spre vânzare. Concurenţa acerbă a dus la dezvoltarea unei pieţe negre de unde se pot cumpăra mai ieftin cadavre şi alte părţi ale corpului uman. În iunie 2009, poliţia din districtul Dandong din China a găsit în curtea unui fermier zece cadavre care urmau să devină exponate pentru „Bodies… the exhibition”.

Premiera expoziţiei „Bodies… the exhibition” a avut loc în 2005, la Florida. Autorităţile locale au menţionat atunci că această expoziţie trebuie să fie demonstrată doar în instituţiile de medicină, ci nu publicului larg. În 2007 a fost aprobat un proiect de lege în statul Washington care interzice derularea expoziţiei în acest stat. O lege similară a fost adoptată de către statul California. La 4 martie 2009, după o săptămână de la derulare, expoziţia a fost închisă în Venezuela.

Părintele tehnicii de plastinare este dr. Gunter von Hagens. Supranumit şi dr. Moarte, von Hagnes este unul din cei mai controversaţi doctori ai secolului nostru. După ce şi-a susţinut doctoratul la Heidelberg, von Hagens a inventat tehnica plastinării. Anume el a luat pentru prima dată un cadavru uman, l-a golit de grăsime şi de toate fluidele, apoi l-a umplut cu o seamă de răşini polimerice speciale. Astfel preparat, corpul poate fi tăiat felii transversale sau longitudinale, după preferinţă şi nevoi şi poate fi aşezat în orice postură.

P.S. Vizitând „The body… exhibition” în luna ianuarie în Tallinn, Estonia, am surprins discuţia dintre o doamnă şi copiii ei, care se opriseră în faţa plămânului înnegrit din cauza fumatului. ”Mamă, au exclamat copiii, ia uită-te ce plămân negru ai!”, la care doamna le-a răspuns: „Dar mama nu fumează atât de mult”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *