Război

Costul pactului cu diavolul pentru ucrainenii care colaborează cu Kremlinul

Colaboratorilor ucraineni ai Moscovei din teritoriile ocupate li s-a spus că „Rusia este aici pentru totdeauna”, dar acum sunt nevoiți să fugă din Ucraina.

Cu câteva săptămâni în urmă, Irina lucra în administrația de ocupație rusă din Kupiansk, un oraș mare din nordul Ucrainei care fusese capturat la câteva zile după invazia armatei lui Vladimir Putin în februarie.

Dar acum, pe măsură ce trupele ruse au fugit din oraș și armata ucraineană a recucerit teritoriile ocupate din nordul țării, ea și familia ei au fugit de teamă că va fi pedepsită pentru colaborarea cu ocupanții, scrie „The Guardian“.

Dovezile arată că în teritoriile ocupate. trupele ruse au folosit în mod regulat violența pentru a înlătura orice disidență locală și pentru a menține controlul. În același timp, unii i-au ajutat pe ruși. Alții au crezut spusele oficialilor instalați de Moscova că rușii sunt acolo pentru a rămâne pentru totdeauna și au decis să coopereze sau pur și simplu să încerce să trăiască în liniște sub dominația rusă.

Lovitură grea

Pentru aliații locali ai Moscovei, retragerea bruscă a forțelor ruse a fost o lovitură grea, pentru că se tem că vor fi acuzați de trădare.

Luni de zile, Rusia le-a spus oamenilor din regiunile ocupate ale Ucrainei că este acolo pentru a rămâne. Au introdus rubla, pensionarilor li s-a spus că vor primi pensii rusești, iar funcționarii ucraineni au fost înlocuiți cu rezidenții pro-ruși.

Acum, retragerea Rusiei a dat o lovitură devastatoare imaginii forțelor armate ruse și a Kremlinului chiar și în rândul celor mai înfocați susținători ai lor din Ucraina.

Ucraina a promis că îi va pedepsi pe localnicii care au colaborat cu armata rusă sau au cooperat cu guvernele instalate de Rusia. Pot primi pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că forțele ucrainene încearcă să elimine „rămășițele ocupanților și ale grupurilor de sabotaj” din orașele și satele eliberate din regiunea Harkov.

Refugiu în Rusia

În Belgorod, o regiune rusă care se învecinează cu Harkov, biroul guvernatorului a declarat că aproape 1.400 de persoane sunt găzduite într-o tabără temporară după ce au trecut granița cu Ucraina. Multe sunt familii cu copii care au fugit de lupte. Alte sute de oameni vor sta probabil în apartamente închiriate sau la rude.

Într-un mic centru de distribuire a ajutoarelor din oraș, o jumătate de duzină de ucraineni care au fugit recent în Rusia s-au declarat uimiți de incapacitatea Moscovei de a ține controlul în regiunea Harkov și de a rezista contraofensivei ucrainene de succes .

Certuri și acuze privind loialitatea

În piața primăriei din Izium, un oraș-cheie recucerit duminică de forțele Kievului în estul Ucrainei, plecarea rușilor a făcut loc miercuri unor certuri legate în special de atitudinea locuitorilor în timpul ocupației, potrivit AFP.

Drapelul ucrainean a fost arborat miercuri dimineață în fața primăriei, care a fost complet devastată de incendiu, în prezența președintelui Volodimir Zelenski, înconjurat de soldați.

Mai târziu în cursul dimineții, zeci de locuitori, majoritatea în vârstă, s-au adunat în aceeași piață din centrul orașului Izium.

În loc să se întâlnească cu președintele Zelenski, a cărui vizită nu fusese anunțată în prealabil, ei au vrut să se întâlnească cu primarul Valeri Martșenko, pentru a-i expune doleanțele lor: restabilirea serviciilor, ajutor din partea statului. El nu a venit.

Opiniile diferă. Iar în piață sunt arătați cu degetul cei care au acceptat ajutorul umanitar de la Moscova.

– Vrei să mor, nu-i așa?, se apără Svitlana Ficher, 55 de ani, o femeie care a primit ajutor rusesc.

– Ai vândut Ucraina pentru mâncare, strigă o altă femeie.

O femeie intervine pentru a o apăra pe Svitlana, care este acuzată de mulțime:

-Și ce ai mâncat în tot acest timp?

-Noi am mâncat produsele pământului nostru, răspunde un bărbat.

Svitlana Ficher a declarat pentru AFP că a venit să îi spună primarului că este „un idiot, un mincinos. Și-a salvat pielea. Și a lăsat oameni în urmă“, a spus ea despre Martșenko, care a ales să părăsească orașul pentru zona controlată de Kiev înainte de sosirea rușilor în primăvară.

„Nu am avut nicio informație despre evacuări. Nu puteam să plec. Iar acum sunt o trădătoare pentru că am supraviețuit cu rații rusești“, a spus ea.

Conversațiile se învârt, de asemenea, în jurul persoanei responsabile pentru distrugerile masive care au lovit orașul, prins în mijlocul luptelor. Rușii sau ucrainenii? Și aici, părerile diferă.

Unii spun că localnicii au fost, de asemenea, implicați în distrugeri.

În estul Ucrainei, majoritatea populației este vorbitoare de limbă rusă. În cadrul acestei majorități, unii sunt pro-Moscova.

Înainte de război, în Izium locuiau aproximativ 47.000 de persoane. Se crede că mai puțin de jumătate dintre ei au rămas, potrivit unei surse locale.

Mulți locuitori pro-ruși au rămas în Izium în timpul ocupației din aprilie până la 10 septembrie.

Unii au plecat înainte de sosirea trupelor ucrainene, inclusiv cei mai implicați în colaborarea cu ocupanții ruși, a declarat pentru AFP un oficial militar ucrainean sub rezerva anonimatului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cu totul alta e situatia in RM. Aici, deocamdata fara nici o ocupatie (militara) rusa, fara gropi comune si teroare, foarte multi in clipa asta si-ar vinde neamul si tara pentru cateva ruble. Si anume din convingere, nu din teama! Amintesc ca tradatorul suprem Dodon se mai afla in libertate, desi stie si ultima curca ce a facut, amintesc de alti politicieni ca el din toate partidele, inclusiv PAS, amintesc de gagauzi si amintesc de moldovenii care se plimba prin lume vorbind ruseste, ca e mai sexy decat romana. De curand am fost intrebat de o rusoaica ce mi-a auzit numele de familie pur romanesc, daca vorbesc si eu rusa. I-am raspuns ca sunt roman, deci ca nu am nimic de a face cu rusa. Acum insa imi dau seama ca probabil m-a confundat cu moldovenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *