Eveniment

Cozi imense la secții de votare din Chișinău

Moldovenii cu pașapoarte românești au format cozi ca să-și exprime votul pentru democrație, integrare europeană și o mai mare apropiere dintre România și Republica Moldova. 
 
Cei care își amintesc referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, își vor da seama că, din punct de vedere al prezenței, diferența dintre plebiscitul din vară și alegerile pentru Parlamentul României, e ca între cer și pământ. Din primele ore ale dimineții moldovenii cu pașapoarte românești au venit la cele patru secții de votare deschise în capitala Republicii Moldova. Până la ora 10, la Secția Consulară de pe strada Gr. Ureche și-au exprimat votul circa 200 de cetățeni. „Am votat pentru forțele democrate. Aș vrea ca noul Parlament român să facă interconectarea sistemelor energetice dintre România și R. Moldova, ca sursele noastre de energie să fie diversificate și să nu depindem de o țară care ne dictează și, de Anul Nou, ne felicită cu deconectări”, a declarat Tudor Barbacaru din Vadul lui Vodă, care a venit în capitală special ca să-și exprime alegerea sa.


Foto: Ramin Mazur

„Aș vrea ca noul Parlament să scape de corupție. În rest, trebuie să muncim noi ca lucrurile să meargă bine. Am votat pentru integrarea economică a R. Moldova cu România”, ne-a spus Victor Suman din Chișinău. „Odată ce am cerut această cetățenie română, trebuie să-mi exercit datoria față de țară. Aș vrea ca noul Parlament să ne ajute să ajungem și noi în Europa”, a recunoscut Victor Grosu, un alt moldovean sosit la urnele de vot din capitală.

Unii alegători au stat în rând mai mult de o oră ca să ajungă în cabina de votare. La Liceul „Gheorghe Asachi” s-a format o coadă imensă care începea în stradă și se termina la etajul doi al instituției, în sala de festivități, unde a fost amenajată secția de votare. Numărul alegătorilor a sporit mai ales după ora 11, când enoriașii au ieșit de la liturghia ținută la Biserica Sf. Teodora de la Sihla aflată în imediata apropiere. Cei care au votat spuneau că, deși sunt suficiente cabine de vot, numărul redus al membrilor comisiei face ca procedura să decurgă încet. Alții susțineau că alegătorii în etate se descurcă greu cu buletinul de vot. „La alegerile trecute am stat și noi cinci ore la coadă. Dar am stat, ca să demonstrăm că ne-am luat pașapoarte nu doar ca să plecăm în Europa, dar să ne facem și datoria de cetățeni români”, a declarat Ion Cheptene.

Pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, România a deschis 19 secții de votare în R. Moldova, dintre care patru secții au funcționat la Chișinău. Conform datelor Ambasadei României, Ministerul de Externe de la București a trimis la Chișinău circa 38 mii de buletine de vot.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *