Ultima oră

Cristian Diaconescu: “Moldovenii nu trebuie sa aiba depozit bancar pentru viza de Romnia”

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat joi ca afirmatia potrivit careia cetatenii moldoveni ar trebui sa dovedeasca – pentru a obtine viza – ca au un cont bancar cu minim 500 de euro este „total falsa" si ca Romania nu cere depozite bancare cetatenilor moldoveni.

Cu toate acestea, potrivit ordonantei de urgenta nr. 194 din 2002, orice cetatean din afara spatiului european care intra in Romania trebuie sa faca dovada faptului ca are un cont bancar de minim 500 de euro sau a 50 de euro pentru fiecare zi petrecuta in strainatate. Romania a inceput sa aplice aceasta lege imediat dupa aderarea la UE, in ianuarie 2007.
Intrebat joi de informatia aparuta in presa moldoveana ca lista actelor necesare moldovenilor pentru a obtine o viza in Romania s-a completat cu inca o cerinta – solicitantii trebuie sa prezinte, pe langa actele obisnuite, un extras de cont bancar pe care sunt minim 500 de euro, ministrul de Externe a raspuns ca aceste declaratii sunt false si ca nu se pune problema de a cere depozite bancare cetatenilor moldoveni.„Ca si afirmatiile cu drapelul pus pe Parlamentul de la Chisinau si aceasta afirmatie este total falsa, o manipulare de prost gust, ca sa ma exprim elegant. Nu se pune problema de a cere sume depozite din partea cetatenilor moldoveni, cu atat mai mult cu cat Romania, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligatiilor europene in conditii de libera acceptare a vizelor, deci in conditii de vize fara plata", a explicat ministrul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *