primul pacient uman cu gripă aviară fără contact cu animalele a fost depistat în SUA
Autorităţile sanitare americane au anunţat, vineri, că o persoană a fost testată pozitiv pentru gripa aviară fără niciun contact cunoscut cu un animal, o premieră în Statele Unite, informează AFP, conform Agerpres.
Totul a început pe 22 august, când un adult din statul Missouri a ajuns la spital cu simptome de gripă. Testele de rutină nu au fost concludente, așa că medicii au cerut analize suplimentare. Rezultatul a fost surprinzător: pacientul avea gripă aviară, nu o simplă gripă sezonieră. Cazul reprezintă o premieră pentru Statele Unite. Până acum, toate cele 13 cazuri anterioare de gripă aviară la oameni au fost legate direct de contactul cu animale, în special în mediul agricol. Ceea ce îi îngrijorează pe experți este faptul că virusul, care de obicei afectează păsările, a început să se răspândească și la vaci. Primul caz de acest fel a fost raportat în Texas pe 1 aprilie, fiind o premieră mondială. Cu toate acestea, autoritățile din Missouri nu au identificat niciun caz de gripă aviară la vacile de lapte din stat, ceea ce face misterioasă originea infecției la acest pacient. În ciuda acestui caz alarmant, autoritățile sanitare americane dau asigurări că riscul pentru populație „rămâne scăzut”. De ce se tem specialiștii O epidemie de gripă aviară a fost detectată în Statele Unite în primăvară, cu o evoluţie neobişnuită: această boală, care afectează în principal păsările de curte şi păsările, afectează acum şi vacile. O primă infecţie în Texas, în sudul Statelor Unite, a fost anunţată la 1 aprilie. Acesta a fost primul caz cunoscut în lume de gripă aviară la om prin intermediul unei vaci. Cu toate acestea, nu a fost raportată nicio infecţie cu gripă aviară la vacile de lapte din Missouri. Experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu boala, chiar dacă rămân rare cazurile la om.
Ei se tem că nivelurile ridicate de circulaţie ar putea facilita mutaţia virusului, permiţându-i acestuia să treacă de la un om la altul. Cu toate acestea, riscul pentru populaţie „rămâne scăzut”, a subliniat vineri CDC, care nu şi-a modificat încă recomandările privind epidemia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!