Timpul Liber

Cristina Pintilie: „Romanța mi-a marcat destinul”

A studiat vioara clasică la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu Chiril Paraschiv și Tamara Caftanat (1991-2002) și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și, paralel, specialitatea de canto la catedra de muzică și jazz de la aceeași instituție (2002-2007). În 2002, la vârsta de numai 6 ani, ia Marele Premiu la Concursul Republican de Folclor „Tamara Ciobanu”. Urmează Marele Premiu la Concursul Internațional „Micul Prinț” (1995, R. Moldova), Concursul de Interpretare a cântecului folcloric, ed. XXX (Artek, Crimeea), Concursul Republican de interpretare a cântecului francez (1997, R. Moldova), iar în 2002, la vârsta de 18 ani – la Festivalurile de romanțe „Crizantema de Argint” (Chișinău) și „Crizantema de Aur” (Târgoviște, România). Anul 2011 îi aduce premiul I la secțiunea creație la Festivalul de romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște. În 2004-2006, cu Orchestra Municipală de Cameră „Amadeos”, în calitate de violonistă, a efectuat turnee în Austria, Franța, Danemarca, Italia, Spania și Germania. În prezent, este profesoară de canto la Catedra de muzică și jazz la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Cristina este o cântăreață care interpretează cu mult har diverse genuri de muzică: populară, ușoară, romanțe, blues, etc. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu mai multe orchestre din R. Moldova și România: „Lăutarii”, „Folclor”, „Mugurel”, „Joc”, „Ginta Latină” , Orchestra fraților Advahov, cea a fraților Ștefaneț, Orchestra de Cameră a Sălii cu Orgă (dirijor – Robert Luter, SUA). Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” (dirijor – Gheorghe Mustea), Orchestra Teatrului de Operă și Balet (dirijor – N. Dohotaru), „Rapsozii Botoșanilor”, Orchestra „Romanticii a Teatrului „Constantin Tănase” din București (dirijor – Dan Ardelean), Orchestra „Concertino” a Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” (București (dirijor – Lucian Vlădescu), „Vasile Goya și virtuozii”, formațiile „Trigon”, „Transbalkanika”, „Provincialii”, „Alex Calancea Band”, „Valy Boghean&Band” ș.a. De asemenea, colaborează cu compozitorii Eugen Doga, Constantin Rusnac, Gheorghe Banariuc, Svetlana Badrajan, Daria Radu, Anatol Ștefaneț ș.a.

În anul curent și-a lansat primul CD de romanțe cu genericul „Destin” (muzică – Svetlana Badrajan, versuri, – Ianoș Țurcanu). „Lansarea lui a avut loc de ziua mea, la Teatrul „Eugene Ionesco”. Deoarece romanța este un gen liric, tradițional, ne-am gândit să punem ceva nou, ca să captăm tineretul, îmbinând negul de romanță cu coregrafie, mișcare scenică și proiecție video. Spectacolul a fost regizat de cunoscuta actriță Daniela Burlaca. În spectacol, în afară de piesele de pe CD, binecunoscutele romanțe românești, franceze și rusești”, ne-a spus distinsa cântăreață.

Faptul că a organizat un spectacol teatralizat, a apropiat-o mult de teatru. Astfel, tot în 2013, a colaborat cu Nelly Cozaru și cu Irena Boclincă la spectacolul One Women Show „Edith Piaf, femeia care a iubit” și la spectacolul „Stația de troleibuz”, susținut de absolvenții catedrei regie, teatru dramatic, discipolii profesoarei Nelly Cozaru.

Ar mai fi multe de spus despre cântăreața care a luat premii la toate festivalurile la care participat. Ba mai multe chiar decât alte interprete din generația ei, luate la un loc, care deja au fost distinse cu titlul de artistă a poporului.

Deși cântă diverse genuri de muzică, romanța este cartea ei de vizită. „De fapt, romanța mi-a marcat destinul de interpretă”, a ținut să accentueze Cristina Pintilie, de care, sperăm, că veți auzi în continuare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *