Economie

Criză în zona euro: Cine a sărăcit şi cine a prosperat în ultimii ani

Practic, între 2009-2013, populaţia din ţările afectate de criză datoriilor s-a confruntat cu o diminuare a veniturilor anuale, în vreme ce în ţările creditoare din zona euro, localnicii au trăit mult mai bine, relatează Reuters.

Irlandezii, sărăciţi peste noapte

Cei mai afectaţi de efectele crizei financiare au fost irlandezii, care s-au confruntat cu o scădere a veniturilor de aproximativ 18.000 de euro/persoană. Locul secund este ocupat de greci, cu pierderi de 17.000 de euro.

Topul perdanţilor este completat de populaţia Spaniei, unde criză a redus veniturile pe cap de locuitor cu aproximativ 13.000 de euro.

Prin contrast, germanii şi olandezii au trăit mai bine pe timp de criză decât în perioada anterioară, ori cel puţin asta arată statistică BCE.

În Germania, venitul pe cap de locuitor s-a majorat cu 33.000 de euro, în vreme ce în Olanda a înregistrat un salt de 19.000 de euro, populaţia din ambele ţări beneficiind de o creştere a investiţiilor financiare în perioada respectivă.

Datele prelucrate de analiştii BCE ilustrează şi mai bine diferenţele economice care predomină în zona euro, începând cu economia Finlandei şi mergând spre cea mai afectată ţară din regiune: Grecia.

Până la bani!

Prezentarea făcută de oficialii BCE scoate în evidenţă diferenţele economice alarmante din uniunea monetară, chiar dacă instituţia poate face prea puţin pentru a regla acest contrast.

Inclusiv programul de relaxare cantitativă lansat în primăvară acestui an a avut drept criteriu de baza dimensiunea economiilor din zona şi nu nevoile reale ale acestora.

Experţii din mai multe state europene au propus un program de reducere a diferenţelor economice între ţările din zona euro prin transferuri financiare de la statele mai bogate către cele sărace.

O astfel de idee este privită cu ochi critici de către liderii politici germani şi ai altor ţări nordice care se tem că acest lucru ar putea încuraja liderii unor naţiuni obişnuite cu risipă banului public să amâne pe termen nedefinit reformele din sectorul economic.

Pe de altă parte, o anexă a datelor prezentate de BCE demonstrează că în cursul anului trecut, o parte dintre ţările afectate de criză au început să recupereze treptat din diferenţa de venit care le separă de statele mai bogate ale regiunii.

O imbuntatire a nivelului veniturilor populaţie a fost sesizată şi în afară zonei euro, restul statelor europene, cu excepţia Ciprului, raportând în cursul anului trecut o creştere a venitului pe cap de locuitor.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *