Cu cerşitul prin Chişinău
Prin zonele centrale au început să apară, ca ciupercile după ploaie, zeci de cerşetori de etnie rromă. Subliniez faptul că de doi ani de când sunt la Chişinău e prima dată când se întâmplă acest lucru. Şi tot prima dată când am văzut atâţia cerşetori într-o singură zi.
Probabil nu ştiţi dar există un soi ciudat de organizare a lor. Se formează o bandă care e purtată prin diferite oraşe ale lumii, sunt instalaţi în zone-cheie şi sunt lăsaţi să cerşească o perioadă de timp. În funcţie de veniturile acumulate, sunt mutaţi în alt oraş sau se păstrează o bandă de cerşetori pentru oraşul respectiv.
În Timişoara, oraşul e împânzit cu pancarte de la Primărie pe care scrie: „Nu daţi bani cerşetorilor în intersecţii”. Oamenii au început să reacţioneze la aceste anunţuri şi, dacă stau să mă gândesc bine, s-a mai rărit numărul cerşetorilor.
Stând zilele astea pe o terasă şi apărând brusc copii de 8-12 ani cu cerşitul, am rugat-o pe chelneriţă să îmi spună de când au apărut. Ea mi-a zis: „Nu ştiu de unde s-au luat că până acum nu erau”. Fapt care mi-a întărit convingerea că avem de-a face cu o bandă adusă de curând în oraş.
Aşa că fiţi foarte atenţi: nu daţi bani cerşetorilor, dacă vreţi să nu se împânzească oraşul. Una e să daţi nişte bănuţi bătrânilor şi alta e să încurajaţi cerşetoria ca formă bine organizată. În ultimul caz nici măcar nu daţi banii copiilor care îi cer, ci banii se duc direct în buzunarul unui şef. E foarte important să ştim că ultimul lucru de care are nevoie Chişinăul sunt bandele de cerşetori rromi sau nu, dar bine organizaţi şi total parazitari.
Dacă vreţi să faceţi o pomană, daţi ceva de mâncare, ajutaţi familiile sărace din jurul vostru, interesaţi-vă de soarta copiilor orfani sau bolnavi, participaţi la campaniile sociale făcute prin intermediul ONG-urilor sau a televiziunilor, dar feriţi-vă de cerşetorii instalaţi pe marginea teraselor din centrul oraşului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!