Cu psihologia… la pauza de masă
După 14 ani de astfel de sâcâieli, s-a hotărât să meargă la psiholog. În urma discuţiei, psihologul a aflat că micul dejun al medicului constă în câteva chifle luate de la un butic şi mâncate în maşină în timp ce conduce; prânzul presupune să plece de la serviciu la un fast food, de unde ia nişte hamburgeri pe care îi mănâncă tot în maşină, înapoi spre serviciu. Seara, fie iese cu prietenii, fie înfulecă în faţa televizorului o pizza.
Medicul i-a spus psihologului că e conştient cum mănâncă şi ce mănâncă, dar că asta este viaţa lui şi nu e dispus să şi-o schimbe. Psihologul nu i-a spus să-şi schimbe stilul de viaţă. L-a rugat doar să oprească maşina într-o parcare, să dea drumul la muzică şi să se relaxeze atunci când mănâncă. L-a mai rugat să acorde micului dejun 15 minute, iar prânzului 25 de minute. Medicul nu a fost de acord şi a început să negocieze timpul destinat meselor – de fapt, fără să-şi dea seama, intrase în jocul provocat de psiholog. Peste două luni, psihologul a primit un telefon: medicul era entuziasmat că, după 14 ani, se simte, în sfârşit, bine! Urmase sfaturile primite şi descoperise că, de fapt, nici nu-i plac hamburgerii, că aceştia nici nu au gust! Aşadar, relaxându-se, renunţând la orice altă activitate în timpul meselor, medicul a putut fi atent la ce mănâncă şi la semnalele corpului său. A acordat atenţie hranei şi, prin aceasta, sieşi.
Pentru a avea un aparat digestiv sănătos, pentru a beneficia de puterea metabolică maximă, pentru a putea slăbi sănătos, pentru a arde calorii, este necesar să avem întotdeauna în minte câteva repere:
Când mâncăm trebuie să fim perfect relaxaţi. Orice urmă de stres nu va face altceva decât să împiedice buna funcţionare a aparatului digestiv (stresul determină scăderea fluxului de sânge din organele responsabile de digestie şi creşterea acestuia în membre şi creier).
Mesele trebuie luate cu regularitate. Este necesar să existe o ritmicitate şi pe acest plan al vieţii noastre, aşa cum există ritmicitate pentru stările de somn şi veghe.
O altă condiţie pentru buna funcţionare a digestiei este să fim conştienţi atunci când mâncăm, să fim atenţi la orice detaliu legat de mâncare: ce gust are, ce miros, dacă ne place sau nu. Altfel, s-ar putea să mâncăm destul, însă creierul să trimită în continuare mesaje de foame – pentru că el „a fost atent” la altceva: la televizor sau la ziarul răsfoit rapid, pagină cu pagină.
Silvia Ursu
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!