Actualitate

Cum încearcă Putin să ascundă moartea unui general rus

Generalul Roman Berdnikov, unul dintre cele mai înfricoșătoare nume din armata rusă, a fost ucis într-un atac, la scurt timp după sosirea sa în Ucraina. Cu toate acestea, Vladimir Putin ar încerca să acopere moartea acestuia. Motivul ar trebui să fie moartea unui alt comandant, Roman Kutuzov, care a murit în același atac. Asemenea acuzaţii sunt făcute de un grup de jurnalişti independenţi din Rusia şi Ucraina care au confirmat moartea generalului şi au documentat încercările Moscovei de a acoperi acest fapt, relatează Il Messaggero, citat de onet.pl.

Generalul Berdnikov (foto jos) a fost numit în Rusia „steaua”, unul dintre cei mai cruzi generali din armată. El a fost rechemat special din Siria pentru a conduce operațiunile în Donbas. Ofițerul militar urma să sosească în Ucraina în urmă cu doar câteva săptămâni. A murit însă la scurt timp după ce a ajuns la fața locului. Potrivit jurnaliştilor ucraineni de la Telegram, atacul a avut loc pe 5 iunie.

„Pe 5 iunie dimineața, generalul locotenent Roman Berdnikov, care comanda trupele ruse și trupele Republicii Populare Donețk, a părăsit sediul într-o călătorie de afaceri”, citim în postare. „Pe parcurs, pe pod, vehiculele personalului au fost atacate de un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere”, relatează jurnaliştii.

O parte din convoi a fost „distrusă sau dezactivată”, însă unele vehicule au reușit să scape din ambuscadă după un schimb de focuri. La scurt timp după aceea, jurnaliştii au primit confirmarea din sursele lor că generalul Roman Bierdnikow a fost ucis în atac. Cu toate acestea, nu a venit niciun mesaj de la Kremlin. Moscova a confirmat doar oficial moartea generalului Roman Kutuzov.

Potrivit jurnaliştilor independenţi, Putin a decis să publice moartea generalului Kutuzov în încercarea de a ascunde moartea lui Berdnikov, care s-a bucurat de o recunoaştere mult mai mare în Rusia. Dacă această informație ar fi confirmată, ar fi foarte dezavantajoasă pentru Moscova. Pierderea lui Berdnikov, combinată cu pierderea lui Kutuzov, înseamnă că rușii din Donbas și-au pierdut doi dintre cei mai importanți comandanți militari ai lor.

De la începutul conflictului, Moscova a pierdut 12 comandanți de rang înalt și 49 de colonei. Astfel, războiul din Ucraina se dovedește a fi unul dintre cele mai costisitoare pentru armata rusă, în ceea ce privește personalul de comandă. Unele rapoarte spun că serviciile de informații occidentale – în special SUA – îi ajută pe ucraineni în căutarea și localizarea celor mai înalți ofițeri din armata rusă.

Generalul Berdnikov avea o vastă experiență militară. A slujit în Siberia și puteți găsi un videoclip online cu el salutând în timpul paradei de Ziua Victoriei de pe 9 mai la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria. Cu câteva săptămâni în urmă, el a fost rechemat din Siria pentru a conduce operațiunile în Donbas.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *